Cățeii, aceste animăluțe loiale care ne înseninează viața și ne umplu casa de energie pozitivă pot fi adesea supuși unui risc crescut de apariție a diferitelor afecțiuni, cu atât mai mult cu cât petrec destul timp și în aer liber de unde pot lua diverse bacterii. Bolile de piele sunt frecvent întâlnite la câini, iar cauzele acestora sunt destul de variate, inclusiv alimentația necorespunzătoare putând fi una dintre ele. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale pielii care se pot manifesta la câini și cum le poți recunoaște!

 

Alergiile cutanate

Cea mai des întâlnită problemă de piele care apare la câini este o reacție alergică. Aceasta se manifestă sub diverse forme: disconfort, mâncărime, usturime, înroșirea și, în unele cazuri, umflarea pielii. Modul în care se manifestă este foarte diferit de la un organism la altul, de aceea, pot apărea simptome variate, ceea ce face foarte greu de pus un diagnostic. Alergiile apar ca reacție agresivă a organismului la acțiunea unor substanțe agresive, pe care acesta nu le tolerează. 

 

Alergiile cutanate se manifestă nu doar prin contactul direct al pielii cu alergenul, ci și atunci când acesta a fost ingerat sau chiar inhalat. Alergiile pot deopotrivă să se manifeste la anumite alimente care se regăsesc în hrana câinilor (lactate, ouă, carnea de vită, unele cereale precum orezul, grâul, fasolea) sau chiar la anumite medicamente ori substanțe chimice din produsele de curățat din casă. Din mediul înconjurător, alergenii pot fi iarba, polenul și acarienii. (1). Tratarea alergiilor cutanate, cel mai adesea se realizează prin tratament pe cale orală.

Foliculita

O afecțiune dermatologică foarte cunoscută în rândul oamenilor, foliculita se poate manifesta și la anumite rase de câini de obicei în jurul articulațiilor, a șoldurilor și pe partea posterioară a botului. (2) Aceasta presupune inflamarea pielii din jurul foliculilor de păr și cel mai adesea apare pe fondul altor tipuri de boli de piele deja existente, precum iritații sau chiar râia. Cum îți dai seama că patrupedul tău poate suferi de foliculită canină? Prin observarea umflăturilor de pe piele și a crustelor specifice. Tratarea acestei afecțiuni se face preponderent prin aplicarea unui tratament local cu antibiotice. (1)

 

Infecții fungice și bacteriene

Acestea pot fi de mai multe feluri, în funcție de ciuperca și bacteria care le provoacă. Cel mai frecvent se manifestă cu înroșirea pielii, iritații, usturime și mâncărime, alături de inflamații sau, în unele cazuri se pot manifesta prin uscarea excesivă a pielii, alături de cea a părului și chiar a unghiilor. (2) Cauzele sunt determinate de expunerea câinelui la bacteria respectivă, însă se mai pot manifesta și din cauza unor reacții alergice, administrarea unor medicamente sau interacționarea cu un alt animal infectat. Bacteriile și ciupercile care pot provoca afecțiuni ale pielii câinilor pot fi:

  • pecinginele
  • drojdie
  • staphylococcus pseudointermedius
  • puricii, păduchii, căpușele, acarientii etc.

 

Medicul veterinar va analiza problema, va pune un diagnostic si va propune tratamentul corespunzător, în funcție de tipul de bacterie care a dus la apariția infecției cutanate.

Râia canină

Râia canină este o boală agresivă care afectează pielea câinilor, fiind cauzată în principal de acarieni. În funcție de tipul de acarieni care infestează câinii, râia poate fi de mai multe tipuri:

  • Râia sarcoptică sau scabia, o afecțiune extrem de contagioasă pentru oameni și alte animale; se manifestă prin mâncărime exagerată a pielii.
  • Râia demodectică sau râia roșie nu este contagioasă nici pentru om, nici pentru alte animale; se manifestă prin apariția unor iritații și chiar căderea părului în zonele afectate.
  • Râia otodectică sau râia urechii apare ca iritații ale urechii; este periculoasă deoarece poate determina aparița unor infecții profunde la nivelul urechilor; se manifestă prin mâncărimi agresive și tremuratul capului. (3)

 

Tumorile de piele

În afară de dermatitele la câini, pielea acestora poate dezvolta și anumite tumori. Acestea sunt cele mai ușor de identificat deoarece se manifestă sub forma de anumite excrescențe pe piele. Acestea pot fi benigne sau maligne, caz în care pot proovoca cancerul de piele. Majoritatea cățeilor se confruntă cu tumori maligne ale pielii, ceea ce nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Totuși, trebuie analizate de un medic veterinar pentru a preleva proba de laborator astfel încât să se depisteze dacă tumoarea este sau nu canceroasă. (2)

 

Cum pot fi prevenite bolile de piele la câini?

Fiind atât de multe cauze care pot duce la apariția unor afecțiuni cutanate la câini, nu există o rețetă perfectă care asigurarea ținerea bolilor la distanță. Totuși, îngrijirea corespunzătoare a patrupedului tău este necesară pentru ca acesta să se bucure de o viață sănătoasă.

  • Ai grijă de alimentația cățelului tău!

O alimentație corectă și sănătoasă este cheia pentru menținerea sănătății. Fiecare rasă de câine este diferită și are anumite particularități. Unele sunt mai sensibile la numite substanțe sau au un sistem digestiv mai slab. De aceea, hrana trebuie adaptată pentru nevoile specifice a cățelului tău. 

 

  • Identifică substanțele la care are alergii!

Pentru a evita orice fel de complicație medicală, efectuează în prealabil un test alergologic. Vei identifica astfel toate substanțele pe care nu le tolerează, de la cele alimentare, până la cele chimice sau de mediu. Astfel vei ști de ce să îl ferești.

  • Oferă-i o igienă corespunzătoare!

Ai grijă de pielea cățelului tău prin spălare frecventă, măcar o dată pe săptămână. Alege produsele speciale de îngrijire pentru câini și nu utiliza alte produse! Cele pentru câini sunt create de specialiști din ingrediente speciale care elimină impuritățile, omoară bacteriile și hrănesc pielea. 

 

Desigur, pe lângă acestea, foarte important este să mergi cu animăluțul tău de companie la veterinar în mod regulat. Astfel îi monitorizezi sănătatea în mod constant ți previi complicațiile. La clinicile The Vets te așteptăm cu un personal experimentat, servicii complexe și aparatură medicală modernă. 

 

Bibliografie:

1.https://www.animaltrust.org.uk/blog/dog-skin-allergies/ 

2.https://www.pumpkin.care/blog/common-skin-problems-in-dogs-and-how-to-treat-them/ 

3.https://nexgard.com.au/parasites/mites/mange-on-dogs