Ecografiile veterinare: când sunt recomandate, cum se desfășoară, cum te programezi la noi

Ecografiile veterinare reprezintă investigații de multe ori obligatorii pentru a stabili un diagnostic corect pentru animalele de companie. Investigăm cu ajutorul ecografiei prezența oricăror anomalii sau starea gestației, pentru un plan de tratament corect, bazat pe dovezi.

Ce este ecografia veterinară și când este recomandată?

Ecografia este prima și cea mai importantă metodă de screening din medicina veterinară care, efectuată la timp și profesionist, poate salva viața animăluțului dumneavoastră. Procedura reprezintă o investigație imagistică deloc invazivă, care utilizează ultrasunete pentru a înregistra imagini ale organelor interne.

Aceasta se recomandă pentru a verifica forma și structura unor organe precum ficat, rinichi, ovare, uter, vezica urinară, splina, inima etc. Pe baza investigațiilor, pot fi identificate tumori, obstrucții și orice probleme care pot semnala o afecțiune.

 

Ce probleme pot fi identificate în urma ecografiei?

Cu ajutorul ecografiei veterinare putem depista apariția diferitelor formațiuni la nivelul organelor interne care, netratate, se pot agrava, precum și modificări în forma și structura acestora. O parte dintre problemele ce pot fi descoperite astfel includ calculii biliari, pietrele la rinichi, inflamații la nivelul organelor interne, prezența unor tumori, chisturi etc.

Cum îți pregătești animăluțul pentru investigație?

În general, sunt necesare câteva pregătiri pentru o ecografie veterinară, astfel încât rezultatele să fie concludente. Animalul ar trebui să nu consume niciun fel de hrană cu minimum 6 ore înainte de investigație, doar lichidele fiind permise. De asemenea, vezica urinară va trebui să fie plină. În caz de urgență, ecografia se poate realiza și fără aceste pregătiri.

Pentru a putea prelua imagini clare, blana va trebui îndepărtată de pe abdomen. Din fericire, stăpânul nu va trebui face acest lucru acasă. Animalul va fi tuns de către veterinar înainte de a începe investigația.

 

Cum se desfășoară o ecografie veterinară?

Durata unei ecografii veterinare variază în funcție de zona care va trebui examinată și de starea animalului. În general, aceasta poate dura în jur de 20 de minute. După ce blana este îndepărtată din zona abdominală, aceasta va fi dezinfectată cu apă și săpun și se va aplica un gel special, care va permite transmiterea ultrasunetelor și înregistrarea imaginilor. Animalul va trebui să stea nemișcat, întins pe spate.

Cu ajutorul unei sonde, care va fi deplasată deasupra organelor ce au nevoie de investigații, se vor obține imagini ale acestora și ale vaselor de sânge din jurul lor. Imaginile înregistrate vor fi vizibile pe un monitor, unde veterinarul le va interpreta. Pe baza acestora, se vor face recomandări de tratament și se a decide dacă sunt necesare și alte investigații (analize de laborator, intervenții chirurgicale etc).

Factori care pot influența rezultatul ecografiei veterinare

Este posibil ca rezultatul ecografiei să nu fie satisfăcător dacă animalul nu a fost pregătit pentru procedură (dacă vezica urinară este goală sau dacă sunt prezente gaze în intestine). De asemenea, dacă acesta nu va sta nemișcat, imaginile pot fi neclare.

Există și alți factori ce pot afecta rezultatele: obezitatea (prezența grăsimii abdominale în exces), dar și existența unor răni și leziuni în regiunile examinate.

Cum te poți programa la o ecografie veterinară la The Vets

Ecografia este o parte esențială în diagnosticarea multor afecțiuni. Este nevoie de echipamente performante, care să ofere imagini clare, pentru un diagnostic fără dubiu. În clinicile The Vets, toate aparatele noastre ecograf sunt de ultimă generație. Nu doar atât, echipa medicală The Vets are pregătirea și experiența necesare pentru interpretarea imaginilor și diagnosticarea corectă, cu ajutorul ecografiei, a câinelui, pisicii, păsărilor, reptilelor sau a altor animăluțe.

 

Selectează clinica The Vets la care dorești să faci o programare:

🔴 The Vets 13 Septembrie – Calea 13 Septembrie 137, bl. T1C, parter, tel: 0738438387
🔴 The Vets Barbu Văcărescu – Strada Barbu Văcărescu 11, tel: 0758438387
🔴 The Vets Vietatis – Strada Agricultori 128 Bis, tel: 0314022300
🔴 The Vets Hera’s – Bd. Bucureștii Noi nr. 68, tel: 07223646