Odată ce câinele tău a ajuns la maturitate, el va avea anumite nevoi specifice vieții adulte. Alegerea unei alimentații corecte nu este tocmai simplă și sunt anumite lucruri pe care trebuie să le știi pentru a avea un patruped puternic și sănătos. Descoperă de câte ori se hrănește un câine pe zi și ce fel de alimente ar trebui să îi oferi acestuia, astfel încât să îl ajuți să ducă o viață cât mai lungă, lipsită de probleme de sănătate.

Dieta potrivită pentru un câine adult

Tipuri de hrană pentru câinele adult

Atunci când câinele tău începe o nouă etapă de dezvoltare, aceea a vieții adulte, și vrei să faci tranziția spre noul regim alimentar, va trebui să îi alegi alimentația în funcție de talie, rasă, preferințe sau chiar să cauți o dietă pentru câini cu probleme de sănătate, dacă este cazul. Poți alege între variantele existente de hrană umedă sau uscată sau chiar o combinație între cele două, dacă vrei să-l obișnuiești cu ambele, ca să-ți fie mai ușor în cazul în care vrei să-i schimbi regimul.

Dacă ai un câine de talie mică, cu un metabolism rapid, există formule care sunt bogate în proteine și grăsimi, pentru a face față unui consum mare de energie. Pentru câinii mai mari, sunt recomandate variantele cu conținut scăzut de grăsimi, deoarece aceștia au un metabolism mai lent și un apetit mai mare. Anumite rase au, de asemenea, nevoi specifice de alimentație, așa că va trebui să alegi o formulă creată special pentru a le oferi nutrienții necesari. Producătorii de mâncare de câini oferă game foarte variată de produse specializate, dar este bine să te consulți și cu medicul veterinar, pentru a te asigura că alegi ce e mai bun pentru animăluțul tău.

Alimente permise câinilor

Indiferent de varianta pe care o alegi, calitatea este foarte importantă, chiar dacă asta înseamnă și un cost mai ridicat. Pentru a avea un câine sănătos, trebuie să îi oferi o hrană specială care să conțină aportul nutritiv de care el are nevoie, evitând astfel problemele de sănătate. Așadar, cea mai bună alegere pentru dieta unui câine este formată din hrană dedicată, umedă sau uscată. Există și snackuri și recompense speciale pentru câini, însă acestea ar trebui oferite cu moderație, pentru a evita creșterea în greutate.

Chiar dacă îl consideri un membru al familiei și te impresionează când poftește la mâncarea ta, încearcă să eviți să îi dai atunci când cere. Unele alimente pe care noi le consumăm pot fi toxice pentru căței și pot cauza mari probleme de sănătate. Totuși, există și variante sigure pentru aceștia, iar pe unele i le poți oferi fie pe post de gustări, fie îi poți oferi cantități mici din mesele tale. Aceste alimente permise câinilor includ:

  • carne fiartă de pui, vită sau pește;
  • supă de pui sau de vită;
  • oase de vită fierte;
  • ouă fierte;
  • orez;
  • legume: morcovi, castravete, țelină, ardei gras, fasole verde, păstârnac;
  • fructe: mure, afine, pepene, felii de măr (fără semințe).

Alimente interzise câinilor

Sunt câteva alimente interzise câinilor, pe care trebuie să le eviți cu orice preț, deoarece unele dintre ele pot fi extrem de toxice și pot chiar să le pună în pericol viața. Iată care sunt acestea:

  • ciocolată;
  • avocado;
  • semințe de măr;
  • sâmburi de prune sau piersici;
  • struguri;
  • ouă crude;
  • ceapă;
  • usturoi;
  • roșii;
  • dulciuri;
  • cafea;
  • alcool;
  • oase de pui, pește sau porc, deoarece pot cauza obstrucții ale intestinelor;
  • varză;
  • lactate;
  • mezeluri;
  • nuci de Macadamia;
  • pâine proaspătă;
  • alimente cu îndulcitori artificiali.

Alternarea alimentației câinelui adult

Un câine adult are nevoie de o alimentație completă și sănătoasă. Deși poți găsi anumite formule care să conțină nutrienții necesari pentru animăluțul tău și să ai tendința să rămâi doar pe acel fel de mâncare, este bine să alternezi mâncarea umedă și uscată, ca să-i asiguri diversitatea și să nu dezvolte în timp sensibilități la anumite ingrediente. De asemenea, sunt momente când schimbarea alimentației este necesară, fie că vorbim de trecerea într-o nouă etapă de vârstă sau de apariția unor probleme de sănătate care implică un regim special. Modificările în regim trebuie să se petreacă treptat, amestecând inițial cele două feluri de mâncare, pentru a-i da timp de acomodare și a evita problemele digestive.

De câte ori pe zi se hrănește un câine adult?

Majoritatea câinilor vor avea nevoie de două mese pe zi, de preferat la ore fixe, dar sunt și cățeluși care vor fi sătui și sănătoși cu o singură masă pe zi. E foarte important să nu le oferi prea multă mâncare sau să le lași permanent hrană la dispoziție, pentru că o mare parte dintre patrupezi vor continua să mănânce și după ce sunt sătui. Astfel, se poate ajunge la obezitate, asociată și cu alte probleme de sănătate, precum durerile articulare.

Cât mănâncă un câine adult pe zi?

Cantitatea de mâncare necesară într-o zi depinde foarte mult de rasa, talia, dar și stilul de viață al câinelui. Ambalajele cu hrană pentru câini conțin instrucțiuni legate de cantitatea optimă pentru o servire, dar e posibil să fie nevoie de ajustări (dacă, spre exemplu, animăluțul tău e mai sedentar). Dacă nu ești sigur cât ar trebui să mănânce cățelul tău într-o zi, fă o vizită cu acesta la un veterinar. Spune-i onest câtă activitate fizică face în fiecare zi și câtă hrană consumă, incluzând recompensele, și, în funcție de aceste lucruri, el îți va putea spune ce și cât este recomandat.

Cum să hrănești un câine bătrân

Fiecare cățeluș poate avea nevoi nutriționale diferite, iar aceste nevoi se schimbă la bătrânețe, fiind nevoie de o schimbare și în alimentație. Poți încerca anumite formule create special pentru seniori sau o hrană umedă ușor de mestecat, care să conțină și un complex de antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Un câine bătrân trebuie să primească o alimentație mai bogată în fibre, care să faciliteze tranzitul intestinal și să prevină constipația, și mai săracă în calorii, pentru că și metabolismul lor încetinește odată cu vârsta.

Fiecare etapă a vieții câinelui tău vine cu nevoi specifice atunci când e vorba de regimul alimentar. Sunt multe variante din care poți alege, în funcție de rasa, talia, stilul de viață sau sensibilitățile cățelușului tău. Dacă nu ești sigur de câte ori se hrănește un câine pe zi și cât să-i dai de mâncare, apelează cu încredere la un specialist pentru a-i crea o dietă specifică. Te așteptăm în clinicile The Vets să discutăm despre alimentația optimă pentru câinele tău!