Dermatologie veterinară – ce rol are medicul veterinar și când să vii cu animăluțul la consult

Animalele se pot confrunta frecvent cu diverse probleme ale pielii, care au nevoie de tratament imediat. În aceste cazuri, ai putea avea nevoie de servicii de dermatologie veterinară. Apelează la specialiști pentru a putea primi un diagnostic corect pentru animăluțul tău și pentru a primi cele mai potrivite recomandări de tratament. Vino cu patrupedul tău la o consultație veterinară și noi îi vom putea oferi îngrijirea necesară.

Ce face un medic dermatolog veterinar?

Un medic specialist în dermatologie veterinară poate diagnostica și recomanda tratamente în cazul a numeroase manifestări cutanate. Vorbim atât despre alergii, cât și despre alte tipuri de dermatite sau chiar și tumori prezente la nivelul pielii. De asemenea, acesta este specializat și în diagnosticul și tratamentul oricăror afecțiuni ale unghiilor, dar și ale urechilor.

Ce presupune o consultație dermatologică veterinară?

Înainte de consultație, medicul va avea o discuție cu stăpânul despre istoricul medical al animalului, ce vaccinuri au fost realizate, când a fost ultima deparazitare internă și externă și de simptome au apărut. De asemenea, medicul trebuie informat și cu privire la hrana administrată în ultima perioadă sau eventualele șampoane și produse de îngrijire utilizate.

Orice consultație va începe printr-o examinare atentă a pielii, unghiilor și urechilor. Se pot utiliza și echipamente speciale, care vor permite preluarea unor imagini mai clare, care să facă diagnosticul mai ușor. De exemplu, pentru a putea fi diagnosticată otita la câini, urechile pot fi examinate cu ajutorul unui dispozitiv video numit otoscop. În funcție de suspiciunile medicului, se pot recomanda și alte investigații.

De exemplu, medicul poate prelua o probă de piele sau de țesut pentru a depista o eventuală infecție bacteriană sau fungică. În cazul în care este prezent un chist sau o tumoră, prelevarea unei probe este esențială pentru a identifica natura sa. Se pot realiza și alte analize specifice, de exemplu pentru identificarea unor alergii.

Când este nevoie să mergi cu animalul la dermatolog?

Atunci când observi orice schimbare a pielii sau unghiilor animalului sau apariția unor formațiuni de orice tip, este recomandat să mergi imediat la un dermatolog veterinar. De multe ori, poate fi vorba de afecțiuni minore, însă acestea pot cauza un disconfort ce trebuie ameliorat. Așadar, un alt semn că ar fi necesar un control este scărpinatul excesiv. Orice fel de schimbare de comportament poate și ea să semnaleze o afecțiune dermatologică.

Cum se manifestă problemele dermatologice la animale

Astfel de afecțiuni pot fi asociate cu o serie de simptome:

  • erupții cutanate;
  • iritații;
  • prurit (mâncărime);
  • rărirea sau căderea părului;
  • descuamarea pielii;
  • leziuni;
  • formațiuni cutanate (chisturi, tumori) etc.

Cum te poți programa la The Vets?

Dacă ai observat că pisica sau câinele tău se confruntă cu unul sau mai multe simptome cutanate, accesează butonul de programări și alege clinica unde dorești să vii cu animăluțul la control. La The Vets, îți oferim servicii veterinare de calitate oferite de specialiști pasionați, mari iubitori de animale. Așadar, prietenul tău blănos va avea parte de cea mai bună îngrijire.