Este obligatorie prin lege în cazul câinilor dar și foarte utilă atunci când prietenul tău se pierde. În cazul pisicilor, microciparea nu este încă obligatorie, dar este extrem de utilă, de exemplu, atunci când vrei să pleci în străinătate cu animăluțul tău. 

Microcipul este un dispozitiv de mici dimensiuni, cam cât un bob de orez, care se implantează sub pielea animalului în cabinetul medicului veterinar. El nu reprezintă nici un risc pentru sănătate, procedura este una simplă. Odată implantat, cipul va putea fi citit cu dispozitive specifice orice cabinet veterinar. 

 

Microciparea la câini

Microciparea la câini reprezintă o procedură foarte simplă, nedureroasă și extrem de utilă atunci când, într-o clipă de neatenție, prietenul tău drag se pierde. Informațiile aflate în microcipul câinelui pot fi citite de către orice medic veterinar, dintr-o bază de date numită RECS, adică Registrul Evidenței Câinilor cu Stăpân. 

Câinii nou-născuți se microcipează în maxim 90 de zile de la naștere, obligatoriu înainte de vânzare, donare sau chiar scoaterea acestora în spațiul public pentru plimbare. De asemenea, nici câinii adulți nu se pot comercializa, dona sau scoate în spațiul public fără microcip. Dacă doriți să adoptați un animăluț dintr-un adăpost public, trebuie să știți că acesta trebuie microcipat înainte.  

Microcipul se dovedește esențial atunci când câinele se pierde sau este furat. Nu poate fi localizat cu ajutorul lui dar, la prima vizită la veterinar, acesta va vedea, cu ajutorul bazei de date comune, că animalul a fost declarat pierdut și va putea avea acces la datele de contact ale stăpânului. 

 

Microciparea la pisici

Procedura de microcipare la pisici este la fel de simplă ca în cazul câinilor – este nedureroasă și nu reprezintă nici un risc pentru sănătatea animalului. 

Deși nu este obligatorie, microciparea pisicilor este recomandată. Din păcate nu există o bază de date comună cu pisicile care au stăpân.