Microciparea este o procedură obligatorie în cazul câinilor și recomandată în cazul pisicilor despre care orice stăpân ar trebui să fie informat. Aceasta se poate realiza fără probleme în cabinetul medicului veterinar. Află mai multe despre microciparea câinilor și a pisicilor și de ce este atât de importantă.

Ce este un microcip, cum funcționează, cum se implantează

Microcipul este un dispozitiv electronic de mici dimensiuni, cam cât un bob de orez, care se implantează sub pielea animalului în cabinetul medicului veterinar. El nu prezintă niciun risc pentru sănătate, fiind încastrat într-un înveliș de sticlă biocompatibilă. 

Procedura de implantare este una simplă. Cu ajutorul unei seringi speciale, acesta este introdus sub piele, în general între omoplați sau pe ceafă. Acest cip conține un cod unic care, odată implantat, va putea fi citit cu dispozitive specifice în orice cabinet veterinar. Acestui cod îi vor fi atribuite informații referitoare la datele de contact ale stăpânului, dar și un eventual istoric medical al animalului.

 

Este important să clarificăm faptul că microcipul nu funcționează precum un dispozitiv de localizare. Acesta nu va putea fi monitorizat și nu va putea dezvălui locul unde se află animalul, doar va păstra informații care vor putea fi citite într-un cabinet veterinar.

De ce trebuie microcipați câinii

Microciparea la câini reprezintă o procedură foarte simplă și nedureroasă. Informațiile aflate în microcipul câinelui pot fi citite de către orice medic veterinar, dintr-o bază de date numită RECS, adică Registrul Evidenței Câinilor cu Stăpân. Află de ce este important să realizezi microciparea câinelui tău.

Pentru a respecta legea

Microciparea câinilor este obligatorie prin lege. Este important să știi că aceștia nu pot fi scoși la plimbare în spațiul public dacă nu au un microcip implantat.

Pentru a putea vaccina câinele împotriva rabiei

Rabia este o boală extrem de periculoasă, care se poate transmite la oameni prin mușcătură. Stăpânii sunt obligați prin lege să vaccineze câinele împotriva rabiei, însă aceștia trebuie să aibă implantat un microcip pentru ca veterinarul să poată realiza vaccinarea.

Pentru a găsi câinele mai ușor în caz că se pierde

Microcipul se dovedește esențial atunci când câinele este pierdut sau furat. Deși nu poate fi localizat cu ajutorul lui, atunci când animalul este găsit și dus la veterinar, medicul va putea accesa baza de date comună. Astfel, va vedea că animalul a fost declarat pierdut și va putea avea acces la datele de contact ale stăpânului. Este important ca medicul veterinar să fie informat atunci când un animal este pierdut, vândut sau adoptat.

Pentru a putea călători cu patrupedul în străinătate

Pentru ca animalul să poată trece granița în mod legal, acesta are nevoie de un pașaport, la fel ca o persoană. O condiție obligatorie pentru ca acesta să poată obține un pașaport este microcipul. Acest lucru înseamnă că animalului îi este atribuit un număr unic și, astfel, poate fi identificat și i se pot emite acte oficiale.

De ce se microcipează pisicile

Procedura de microcipare la pisici este la fel de simplă ca în cazul câinilor – este nedureroasă și nu reprezintă nici un risc pentru sănătatea animalului. Deși nu este obligatorie, microciparea pisicilor este recomandată. Din păcate nu există o bază de date comună cu pisicile care au stăpân.

Microciparea este o condiție obligatorie pentru eliberarea unui pașaport pentru un animal, pentru ca acesta să poată călători în afara țării. Așadar, va trebui să apelezi la această metodă dacă dorești să mergi cu pisica în străinătate.

Când trebuie făcută microciparea

Câinii nou-născuți se microcipează în maxim 90 de zile de la naștere, obligatoriu înainte de vânzare, donare sau chiar scoaterea acestora în spațiul public pentru plimbare. De asemenea, nici câinii adulți nu se pot comercializa, dona sau scoate în spațiul public fără microcip. Dacă doriți să adoptați un animăluț dintr-un adăpost public, trebuie să știți că acesta trebuie microcipat înainte.

În cazul pisicilor, procedura se poate realiza oricând se dorește sau când este recomandat de către veterinar. Dacă dorești să pleci în vacanță cu pisica într-o altă țară, atunci va trebui să o și microcipezi.

Unde îți poți microcipa animalul

Microciparea câinilor și pisicilor se poate realiza în orice cabinet veterinar. Poți apela la echipa de specialiști The Vets pentru o procedură rapidă, în urma căreia animăluțul tău nu va resimți niciun disconfort sau durere.

Cum te poți programa la The Vets

Alege spitalul sau clinica The Vets cea mai apropiată și fă acum o programare!