Pisicile, aceste animale de companie atât de vii, cu un comportament uneori greu de înțeles, dar care ne animă zilele și ne provoacă multe zâmbete, nu sunt excluse de la îmbolnăvire, chiar și atunci când trăiesc preponderent în spații interioare. Oricât de multă atenție le oferi și oricât de grijuliu ai fi în a-i oferi toate condițiile necesare unui trai sănătos, acestea pot dezvolta anumite boli de piele care le pot provoca disconfort, dureri și chiar comportamente atipice. Iată care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni dermatologice!
Dermatita
Dermatitele la pisici sunt toate acele afecțiuni provocate de bacterii, fungi, paraziți, iritații sau factori alergeni care determină inflamarea pielii, înroșirea acesteia, apariția de mâncărimi, căderea părului, descuamarea pielii și chiar apariția de pustule.
Dintre acestea, cea mai des întâlnită este dermatita alergică provocată de intepatura de purice sau alți factori din mediu cum ar fi polenul sau chiar alergia alimentara. Cel mai evident semn că pisica suferă de o alergie la purici sau alimentară este dată de scărpinatul intens în zona gâtului și a capului. (1)
Este destul de greu de identificat cauza dermatitelor, de aceea se recomandă vizita la un cabinet veterinar. Acesta este singurul în măsură să pună un diagnostic, să recomande investigații suplimentare dacă este cazul și să ofere tratament. În funcție de tipul de dermatita, acesta poate presupune administrarea unor antibiotice, vitamine și eliminarea din alimentație a unor posibili alergeni. Dincolo de simptomele vizuale evidente, îți dai seama că pisica ta se confruntă cu dermatită dacă este agitată și se scarpină frecvent, timp îndelungat, în aceleași zone.
Râia
O boală la fel de frecventă și în cazul câinilor, râia este de fapt o afecțiune inflamatorie, care se manifestă ca reacție a unei infecții cu anumiți acarieni. Aceștia sunt formațiuni microscopice care se pătrund în blana felinei, se absorb în piele și o zgârâie în mod agresiv. Prin urmare, pielea se înroșește și se inflamează, se formează cruste la suprafața ei, iar părul din acele zone cade. Poți vedea aceste efecte în jurul ochilor pisicii tale, a gâtului și chiar pe spate. Aceasta boală se tratează de regulă prin aplicarea topică a unor soluții care se absorb în piele și ucid acarienii. (2)
Alopecia felină
Alopecia felină este o boală cutanată care determină apariția căderii părului la pisici sau, în cazuri mai ușoare, doar subțierea blănii. Aceasta poate apărea din cauza stresului (dacă pisica trăiește într-un mediu în care se simte mereu amenințată de exemplu), a puricilor și chiar a unor alergii. Deși simptomul cel mai evident este căderea părului, acesta poate fi însoțit și de apariția unor bubițe pe piele, uscarea excesivă până la formarea unor cruste sau chiar dezvoltarea unor pete foarte închise la culoare. Pe lângă acestea, îți pot da seama că este o problemă gravă dacă intervin tulburări de alimentație (poate mânca mai mult sau mai puțin decât în mod obișnuit), îți petrece majoritatea timpului dormind și este mereu fără energie, consumă foarte multă apă și se spală excesiv. Tratamentul oferit de medicul veterinar depinde în totalitate de cauza care stă la baza afecțiunii. (1)
Pemfigus foliaceu felin
Pemfigusul este boală de piele autoimună care nu se manifestă doar la oameni, ci și la pisici. Această afecțiune se manifestă sub forma unei dermatoze pustuloase, cu rol eroziv asupra epidermei pe suprafața căreia se formează cruste solide, de culoare gălbuie. Locurile în care se manifestă cel mai intens sunt fața, urechile, lăbuțele din partea posterioară și în pliurile ghearelor. Aceasta este o boală destul de gravă care poate duce chiar și la decesul pisicii. De aceea este necesară supravegherea medicală și administrarea tratamentelor pe bază de clorambucilul și ciclosporin, fiindcă s-au dovedit ca fiind cele mai eficiente. (3)
Acneea felină
Denumită astfel din cauza modului ei de manifestare, această afecțiune este, de fapt, o infecție cauză de anumite bacterii precum Demodexul felin, însă poate apărea din cauza frecării excesive și a zgârâieturilor. Este localizată pe partea posterioară a botului, adică pe bărbie și se manifestă sub formă de cruste ușoare și a unor comedoane de culoare neagră. În cazul în care acestea se rup pot apărea roșeața, inflamația și chiar sângerarea. Tratamentul acneei feline se face topic prin curățarea zonei cu șervețele antimicorbiene și aplicarea unor unguente cu antibiotic, steroizi, retinoizi și peroxid de benzoil.(1) În funcție de gravitatea afecțiunii, medicul va stabili serviciile veterinare de care felina ta are nevoie și tipul de tratament adecvat.
Cum pot fi prevenite bolile de piele la pisici?
Este foarte greu să identificăm anumite practici exacte care să garanteze prevenirea bolilor de piele la pisici, însă asigurarea unui mediu în carea acesta să se simtă în siguranță, alături de condiții normale de igienă și o alimentație prielnică înseamnă o predispoziție scăzută către apariția unor boli. Iată ce alte măsuri poți lua (4):
- Nu supune pisica la medii nesigure, cu posibile focare de infecții sau în locuri în care pot lua purici și alți acarieni!
- Asigură-i o dietă echilibrată și nu îi oferi alimentele care îi pot provoca reacții alergice! Cel mai cunoscut alergen al pisicilor este lactoza, însă unele pot fi sensibile și la carnea de vita sau pește.
- Deparazitează regulat pisica! Dacă aceasta își petrece timpul doar în spații interioare este nevoie de o deparazitare internă o dată la 6 luni. Pentru pisicile care au acces și afară, o poți deparazita o dată la 3 luni.
- Piaptănă în mod regulat blana pisicii pentru a înlătura firele de păr moarte! Eviți astfel și răspândirea bacteriilor.
- Dacă obișnuiești să speli felina, asigură-te că folosești produse speciale pentru aceasta! Formulele șampoanelor pentru pisici sunt prietenoase cu pielea acestora și o protejează de iritații.
Nu uita să acorzi pisicii tale îngriji medicale regulate! Chiar dacă nu observi vreun comportament neobișnuit, vizitele regulate într-o clinică veterinară pentru controale de rutină este o metodă de prevenție foarte sigură. Te așteptăm la noi cu o echipă de medici iubitoare de animăluțe, dar și cu aparatură de ultimă generație!
Bibliografie:
- Kamal M Alsaad, University of Basrah „Some Skin Problems in Cats (A Review)”, 2021 https://www.researchgate.net/publication/354153529_Some_Skin_Problems_in_Cats_A_Review – accesat 02.12.2022
- 11 of the most common cat skin problems https://www.animaltrust.org.uk/blog/cat-skin-problems/ accesat 02.12.2022
- Petra Bizikova and Amanda Burrows „Feline pemphigus foliaceus: original case series and a comprehensive literature review”, 2019 https://bmcvetres.biomedcentral.com/counter/pdf/10.1186/s12917-018-1739-y.pdf accesat 02.12.2022
- Itchy cats and skin disorders https://www.cats.org.uk/media/1033/vg04_itchy_cats_and_skin_disorders.pdf accesat 02.12.2022