Dermatita miliară la pisică este un termen general utilizat pentru a descrie o afecțiune cutanată manifestată prin inflamație și prurit, având, în majoritatea cazurilor, componentă alergică. Uneori, semnele unor astfel de boli de piele la pisici sunt ascunse de către blană, însă comportamente precum scărpinatul pot semnala faptul că ceva este în neregulă. Acestea pot evolua rapid în leziuni care necesită tratament, deoarece nu se vor vindeca de la sine. Află mai multe despre dermatita la pisici și ce poți face în privința sa.

Ce este dermatita la pisici?

În mod normal, blana pisicii este extrem de moale și pufoasă dar, uneori, aceasta capătă un aspect neîngrijit, pare mai rară și, sub aceasta, se poate observa pielea, care prezintă semne de iritație și inflamație. Chiar înainte ca astfel de simptome să fie vizibile, vei putea observa cum animalul se scarpină excesiv. Pielea sa poate fi afectată de o serie de factori agresivi, caz în care poate apărea dermatita.

Tipuri de dermatită la pisici

Dermatita la pisici poartă în general denumirea de dermatită miliară, care vine de la felul în care arată erupțiile cutanate – puncte și bubițe roșii, de dimensiuni mici, asemănătoare semințelor de mei. Aceasta este în general de natură alergică, în urma contactului cu anumite substanțe, materiale sau chiar și înțepături de insecte.

Alteori, alergenii și factorii exteriori pot declanșa reacții cutanate. Astfel, apar erupții similare, prezente în general la felinele cu o anumită predispoziție către dezvoltarea unor astfel de afecțiuni, iar problema poartă numele de dermatită atopică. Nu în ultimul rând, la fel ca oamenii, și pisicile se pot confrunta cu dermatita seboreică, caracterizată de apariția blănii uleioase și a scuamelor specifice, provocând la rândul lor mâncărimi și disconfort.

Cauzele dermatitei la pisici

Putem menționa câteva cauze principale care duc la declanșarea simptomelor dermatitei la pisici.

  • Paraziții externi – puricii la pisică reprezintă principala cauză a reacțiilor alergice asociate dermatitei, acestea manifestându-se în urma contactului cu saliva acestora în timpul mușcăturilor;
  • Hrana – anumite substanțe prezente în hrana pisicilor pot determina, de asemenea, apariția reacțiilor alergice;
  • Alergenii din mediul înconjurător – polenul, acarienii sau mucegaiul sunt deseori responsabile pentru declanșarea simptomelor asociate cu dermatita atopică.

Simptomele dermatitei la pisici

Clinic, pisica prezintă o erupție cutanată intens pruriginoasă (asociată cu mâncărimi puternice) care progresează rapid spre leziuni cutanate acoperite de cruste, provocate în general prin auto-traumatizare (scărpinat, lins intens). Zonele cel mai frecvent afectate sunt zona capului și a gâtului (în preajma urechilor, ochilor sau a gurii), flancuri, abdomen și baza cozii. Din cauza auto-traumatizării, blana devine rară, mată, iar pielea capătă un aspect modificat. Disconfortul cauzat de reacția pruriginoasă le face pe pisici să devină mai agitate, acestea capătă un apetit scăzut sau capricios sau dorm mai puțin.

Deși în primă fază nu poți observa erupția cutanată, vei vedea cu siguranță cum pisica se scarpină. Pentru a evita formarea leziunilor și infectarea acestora, este important să vii cu aceasta imediat la veterinar.

Diagnosticarea dermatitei la pisici

Consultul de specialitate este necesar pentru a se putea plasa diagnosticul de dermatită la pisici și pentru a aborda apoi un tratament potrivit. În primă fază, medicul va examina pielea pisicii și erupția prezentă, dar va dori să știe și care este istoricul medical al acesteia, precum și prezența unor eventuali factori declanșatori. Astfel, se va putea identifica în mod corect cauza și tipul de dermatită.

Cum tratezi dermatita la pisici?

Tratamentul trebuie aplicat în funcție de cauză și de gravitatea simptomelor, uneori fiind suficientă îndepărtarea factorului alergic. În cazurile mai grave, tratamentul poate să includă medicație antipruriginoasă, antibiotice, antifungice, suplimente pentru piele și blană. Dacă se suspectează o alergie alimentară, vor trebui realizate câteva modificări în dieta pisicii, iar medicul ar putea recomanda un tip de hrană hipoalergenică.

Prevenirea dermatitei la pisici

Cea mai bună metodă de tratament este, desigur, prevenția. Așadar, este important să îi oferi pisicii tale o îngrijire adecvată, pentru a limita riscurile de apariție a dermatitei. Iată care sunt câteva reguli pe care ar trebui să le respecți:

  • Deparazitarea internă și externă regulată a pisicii;
  • Menținerea unei diete echilibrate, bogate în ingrediente de calitate;
  • Vizitele regulate la veterinar, pentru vaccinare și control.

Prognosticul este unul excelent în ceea ce privește controlul dermatitei la pisică, mai ales dacă factorul / factorii declanșatori sunt identificați și sunt înlăturați din viața animăluțului. Oricând observi că pisica se scarpină excesiv sau are erupții cutanate, te așteptăm în clinicile The Vets pentru a-i putea oferi o îngrijire și un tratament potrivit!