Animale independente și pline de personalitate, pisicile sunt extrem de iubite de toată lumea. Acestea sunt foarte simpatice și drăgălașe, dar și misterioase în același timp, motiv pentru care în anumite culturi ele sunt considerate animale sacre. Deși poate deții suficiente informații despre pisici, cu siguranță încă mai există lucruri pe care nu le cunoști. Chiar dacă ai de multă vreme una sau mai multe pisici, este posibil ca unele lucruri încă să fie un mister. Te invităm să descoperi câteva curiozități pe care probabil nu le știai despre pisici.
Nu tolerează laptele
Faptul că felinele adoră laptele sau smântâna este o preconcepție foarte răspândită, așa că această informație despre pisici ar putea să te ia prin surprindere. De fapt, laptele le poate provoca foarte mult rău. Ele nu au enzimele necesare pentru a procesa lactoza, astfel că pot avea de-a face cu mari tulburări digestive (ca de exemplu diareea), de aceea trebuie evitat în alimentație. Doar puii pot primi lapte în primele săptămâni de viață dar, și în acest caz, este de preferat laptele matern sau, în lipsa acestuia, un înlocuitor de lapte matern pe care îl poți achiziționa din magazinele cu hrană pentru pisici. Când devine adult, alege mai bine o mâncare umedă care să îi ofere aportul nutrițional de care are nevoie pentru a duce o viață lungă și sănătoasă.
Pisicile transpiră
La fel ca oamenii, și pisicile transpiră atunci când temperaturile sunt ridicate. Doar că, având blană pe tot corpul, majoritatea glandelor lor sudoripare se află pe lăbuțe. De aceea uneori, în zilele de vară care sunt mult prea călduroase până și pentru pisici, poți vedea urme umede de lăbuțe pe jos.
Dorm foarte mult
Aceasta informație despre pisici probabil nu va fi o surpriză foarte mare. Ele sunt printre cele mai leneșe animale, lucru pe care probabil îl știi dacă locuiești în casă cu una. În medie, ele dorm în jur de 16-18 ore în fiecare zi, ceea ce înseamnă cam 70% din viața lor. Acest lucru se datorează genelor lor. Fiind prădători la origine, felinele aveau nevoie de foarte multă odihnă pentru a putea vâna prada. Deși vânatul nu se mai află printre activitățile pisicilor de apartament, somnul le-a rămas ca moștenire, motiv pentru care e important pentru ele să aibă un culcuș călduros și confortabil.
Știai că, atunci când pisicile dorm lângă stăpân, înseamnă că au încredere deplină în acesta? Atunci când dorm, ele sunt mai vulnerabile, iar faptul că se pot relaxa și pot dormi relaxate în prezența ta înseamnă că te iubesc. Citește și despre alte moduri în care pisicile își manifestă afecțiunea.
Torsul le ajută să se vindece
Torsul nu este doar un obicei extrem de adorabil, pe care toți stăpânii de pisici îl iubesc, ci și o modalitate prin care ele se refac. Inițial, acesta era considerat un semn că pisicuțele sunt fericite. Însă, ulterior s-a descoperit faptul că acestea torc și dacă au o problemă sau sunt bolnave. Se pare că frecvența acestei activități atinge între 25 și 150 Hz, iar acest lucru poate facilita regenerarea țesuturilor musculare și osoase. Astfel, ele se pot vindeca. Probabil vei observa și cum se vor apropia de tine dacă ești bolnav și vor încerca să te ajute să îți revii.
Nu poftesc la dulciuri
Spre deosebire de oameni și majoritatea animalelor, toate pisicile, nu doar cele domestice, nu au receptori de gust pentru dulce. De aceea, dacă mănânci dulciuri sau alte alimente dulci, pisica nu va veni să cerșească o bucățică, așa cum este cazul multor alte alimente pentru care va încerca să te șantajeze emoțional. În schimb, o poți răsplăti în alte moduri. Un efect asemănător cu cel pe care ciocolata îl are asupra oamenilor îl are iarba-mâței pentru pisici. Aceasta le dă o stare de ușoară euforie pentru că stimulează anumiți receptori specifici felinelor.
Nasurile funcționează drept amprentele lor
Știai că nasul fiecărei pisici este unic? Pielea din această regiune formează modele unice, așa că nu pot exista două feline care să aibă năsucul identic. Acestea funcționează precum amprentele la oameni, deci poți avea o nouă informație despre pisici la care să te gândești atunci când le atingi micul nas umed.
Sunt foarte inteligente
Deși majoritatea oamenilor consideră câinele cel mai inteligent animal de companie, în special pentru că are capacitatea să învețe foarte multe comenzi, și creierul pisicii este foarte complex, iar în unele aspecte este chiar asemănător cu cel uman. De fapt, ele au un număr dublu de neuroni față de câini și au o memorie de scurtă durată foarte bună, ce durează cam 10 minute. De asemenea, pot vedea noaptea de 5 ori mai bine ca oamenii, iar auzul le este mai ascuțit de 3 ori față de cel al nostru.
Sperăm că ți-au plăcut toate aceste curiozități și informații despre pisici pe care poate nu le cunoșteai. Aceste mici feline sunt, pe lângă companioni foarte buni și destul de ușor de întreținut, animale foarte interesante și complexe. Chiar dacă locuiești cu o pisică de foarte multă vreme, ea tot te poate impresiona mereu cu lucrurile pe care le poate face și cu afecțiunea pe care ți-o poate oferi. Arată-i și tu aceeași dragoste și grijă aducând-o la consultații veterinare regulate. Te așteptăm în clinicile The Vets cu mica ta torcăcioasă!