Uneori, o pisicuță se poate confrunta cu diferite probleme digestive, care pot provoca manifestări neplăcute precum diareea. Aceasta se definește ca fiind o creștere a conținutului de apă din fecale sau o scădere a consistenței acestora, urmată de o creștere a frecvenței defecării sau a volumului fecalelor. În general, diareea la pisici este un simptom al unei afecțiuni sau poate marca o dietă necorespunzătoare. De aceea, este important să mergi la veterinar pentru a depista cauzele și a primi o recomandare potrivită de tratament. Vino cu pisicuța ta în clinicile The Vets pentru a avea parte de cea mai bună îngrijire.

Tipuri de diaree la pisici

În funcție de modul în care se manifestă, diareea la pisici poate fi de două tipuri. Pe de-o parte, există diareea acută, care se manifestă pe o perioadă mai scurtă de 14 zile. Aceasta are de obicei un debut rapid al simptomelor. De cealaltă parte, există diareea cronică, cu o durată mai lungă de 14 zile. Însă, nu este obligatoriu ca simptomele să fie prezente pe o perioadă îndelungată, putem vorbi despre diaree cronică și dacă manifestările revin la o perioadă după ce un alt episod de diaree a fost tratat.

Cauzele diareei la pisici

Diareea la pisici își poate face apariția din cauze multiple.

  • Cauze alimentare: Atunci când faci o schimbare în alimentația pisicii, este posibil să apară diareea, în special dacă noua dietă conține ingrediente pe care stomacul pisicii nu le tolerează. Felina poate avea o serie de intoleranțe alimentare – la lactate (lucru valabil în cazul tuturor pisicilor), dar și la gluten, grăsimi etc. Diareea se poate declanșa și în cazul ingerării unor substanțe toxice sau a unor corpi străini ce nu pot fi digerați.
  • Cauze infecțioase: Diferiți paraziți intestinali, virusuri și bacterii pot fi responsabili pentru apariția acestui simptom.
  • Diferite afecțiuni: Diareea apare drept simptom în cazul unui număr destul de mare de afecțiuni: ocluzii intestinale, boală inflamatorie intestinală, neoplazii, insuficiență renală cronică, pancreatită, colangită, insuficiență pancreatică exocrină, hipertiroidism. La pisicile geriatrice, în plus față de cele adulte, diareea apare și în neoplazii intestinale sau extraintestinale.
  • Stresul: În special în cazul puilor, o schimbare a mediului în care trăiesc și orice alți factori de stres pot declanșa diareea.
  • Administrarea de medicamente: La fel ca la oameni, anumite medicamente pot provoca un dezechilibru al florei intestinale.

Semne și simptome asociate cu diareea la pisici

Dacă pisica suferă de diaree, aceasta va defeca în cantități mai mari sau mai frecvent, iar scaunele vor avea o consistență apoasă și moale și o culoare mai deschisă sau mai închisă decât în mod obișnuit. Dacă este vorba de diareea intestinului subțire, defecarea va fi una extrem de abundentă, iar animalul ar putea slăbi brusc. În schimb, diareea intestinului gros este caracterizată de scaune frecvente, dar mai puțin abundente, dificultăți în timpul defecării și, uneori, prezența mucusului sau a sângelui.

Diagnosticarea și analizele necesare

Diagnosticare

Prima etapă a consultației pentru a stabili diagnosticul diareei sau a unei alte afecțiuni ce o poate provoca este anamneza. Mai precis, medicul va dori să știe dacă există orice potențiali factori care să declanșeze simptomele, dar și modul în care acestea au debutat, cât au fost prezente etc. Apoi, va urma consultul clinic. Pentru ca diagnosticul să fie unul exact, va fi necesară realizarea unor analize de laborator și a altor investigații.

Analize

Medicul poate recomanda următoarele investigații:

  • examen coproparazitologic;
  • analize de sânge (hematologic, biochimie, electroliți, hormoni) și analize de urină;
  • analize pentru identificarea unor boli virale și parazitare;
  • teste speciale pentru pancreatită (fPL) și insuficiență pancreatică exocrină (fTLI);
  • ecografie;
  • radiografie;
  • examene citologice și histopatologice intestinale.

Tratament pentru diareea la pisică

În primul rând, se va încerca tratarea cauzei primare deoarece, odată cu vindecarea acesteia, vor dispărea și manifestările. În plus, poate fi vorba și despre afecțiuni mai grave, care necesită îngrijire imediată. Printre metodele de tratament recomandate în general de către medici, se numără: medicație antiparazitară, antidiareice, hidratare, probiotice și prebiotice, modificarea alimentației – fie hrană dietetică pentru tratarea cauzei primare, fie dietă gastrointestinală.

Diareea la pisici, în special dacă este cronică, poate duce la deshidratare severă. În plus, manifestarea poate ascunde și alte probleme mai serioase. Indiferent de cauză, animalul va avea nevoie de îngrijiri speciale, așa că nu ezita să o aduci imediat la o consultație veterinară.

Dr Radu JERCAU