Ca proprietari, pardon, sclavi de pisici, glumim adeseori că pisicile noastre clar plănuiesc să ne ucidă în somn. Chiar și atunci când sunt treze, nu vedem ce le-ar opri atunci când fac acei crazy eyes cu care îți urmăresc fiecare mișcare, părând că fac în același timp în capul lor calcule complexe despre care venă e mai aproape.

Și totuși… oare chiar vor pisicile să ne ucidă? Oare chiar sunt profitoare și fac totul pe interes? Ce înseamnă când pisica stă pe tine? Cei care au observat comportamentul felinelor pe termen lung au argumente științifice că acestea nu plănuiesc să ne facă rău, ba chiar ne iubesc foarte mult. Ok, în felul lor. Deși poate părea că sunt mai agresive și independente, acestea au diferite moduri prin care își arată afecțiunea. Citește mai departe și află câteva lucruri pe care poate nu le știai despre pisici.

Ce înseamnă când pisica stă pe tine?

Cu toții ne bucurăm în momentul în care o pisicuță se apropie de noi și își dorește să îți petreacă timp în preajma noastră. Însă, ce înseamnă de fapt când pisica stă pe tine? Este aceasta o dovadă de dragoste? Ei bine, putem spune că da.

Atunci când pisica se apropie de tine, este clar că se bucură de prezența ta și își dorește să îți fie aproape. Dacă pisica stă pe tine, înseamnă că îi place mirosul tău și se bucură de sunetele pe care tu și corpul tău le produceți, în mod similar cu modul în care noi ne bucurăm de modul în care aceasta toarce. În plus, probabil ai observat că pisicuța se apropie atunci când nu te simți tocmai bine. Aceasta poate simți că ai o stare proastă și dorește să te ajute și să îți fie alături.

Ce altceva mai înseamnă când pisica stă pe tine? Acesta este și un mod de a se răsfăța și de a-ți semnala că dorește atenție. Deși este un animal în mare parte independent, pisica are nevoie de afecțiune și nu va ezita să îți ceară acest lucru venind cât mai aproape de tine. Poate fi vorba și de o modalitate de a transmite mesajul că îi aparții.

Cum își manifestă pisicile afecțiunea față de stăpân?

Singurul semn de a transmite afecțiunea nu se manifestă doar atunci când pisica stă pe tine. Mai există și alte câteva moduri prin care îți poți da seama că prietena ta blănoasă, totuși, te iubește. 🙂 Dacă dorești să zâmbești puțin, poți citi și despre câteva momente amuzante când mergi cu animăluțul la veterinar.

Te tratează ca pe o altă pisică

Un comportament mai jucăuș și mai afectuos al micuței tale feline poate însemna faptul că aceasta te consideră, de fapt, o pisică mai mare, cu acces la dulapul cu pliculețe. Se freacă de tine, te pupă, te linge pe mâini, sare la joacă – acesta este un comportament firesc pentru pisică, pe care îl are și în prezența pisicilor cu care se simte confortabilă. Așadar, este un semn că aceasta se simte bine în prezența ta și are încredere în tine. Arată-i că o poți ajuta în orice moment fiind atent la stările și reacțiile sale și mergând imediat la o consultație veterinară oricând este nevoie, dar și, bineînțeles, prin multă afecțiune.

Clipește încet în prezența ta

Deși poate ai trecut acest lucru cu vederea, este un semn clar că pisica ta te iubește. Când pisica se uită la tine relaxată, închide ușor ochii, apoi îi deschide leneș, înseamnă că se simte bine și în siguranță în compania ta. Din nou, ea este calmă și acest clipit lent se poate traduce drept un “Te iubesc” pe care cu siguranță ți-ai dorit să îl auzi de la pisicuța ta. Dacă dorești să îi răspunzi, o poți privi în același mod, iar aceasta va înțelege foarte bine ceea ce vrei să îi transmiți.

Se “lovește” cu capul de tine

Știi acele momente în care când pisica se aruncă pur și simplu cu capul în tine, împinge cu forță și eventual îți varsă cafeaua din mână? Ei bine, acestea nu înseamnă că pisica este agresivă, ci sunt un semn de iubire, fiind un comportament învățat încă de când acestea erau pui și se aflau împreună cu frații și cu mămica lor. Deși uneori se pot lovi atât de tare de tine și poate deveni neplăcut, să știi că ele de fapt sunt jucăușe și îți transmit faptul că sunt atașate de tine.

Burtica sus

Când pisica stă cu lăbuțele și cu burtica în sus, e semnul suprem de încredere și siguranță. O astfel de poziție le lasă complet vulnerabile în fața unor eventuale atacuri. Așadar, dacă își permit să se expună unor potențiale pericole când se află în prezența ta, înseamnă că știu că tu poți avea grijă de ele.

Te urmărește prin casă

Uneori, poți avea impresia că pisica te pândește, dar ea de fapt vrea mereu să fie lângă tine. Nu, nu e ca să te ucidă, cum glumeam la început, ci pentru că iubește prezența ta și vrea să îți fie aproape. Ea simte că trebuie să îți fie alături în permanență, așa că va face tot posibilul să se afle în același loc cu tine.

Doarme cu tine

Din nou, vorbim de dorința de a-ți fi aproape, chiar și atunci când nu îi poți da atenția pe care o vrea de obicei. Simpla ta prezență este extrem de importantă pentru ea. Dormitul pe tine sau în preajma ta înseamnă că animăluțul are completă încredere în tine. Atunci când doarme, pisica este vulnerabilă, iar faptul că doarme pe tine arată încrederea pe care ți-o oferă și faptul că știe că o poți proteja. De asemenea, dacă stă pe tine atunci când și tu dormi înseamnă că și ea este pregătită să te protejeze dacă este nevoie.

Îți aduce cadouri

Hmm, cum să îți spunem, dar când pisica vine acasă cu șoricei sau păsărele și ți le oferă mândră la picioare, să știi că a vrut, de fapt, să facă un gest frumos pentru că te iubește. Astfel de cadouri pot fi neplăcute uneori, însă este modul lor de a-ți arăta că te apreciază.

Cerșitul de afecțiune, mieunatul, vorbitul cu tine

Toate acestea sunt semne ale nevoii de interacțiune, de prezență și înseamnă că aveți o conexiune cu adevărat puternică. Nu ai văzut că la musafiri nu face așa? Uneori, poți avea impresia că pisicile înțeleg când le vorbești, așa că nu ezita să îi răspunzi.

Frământatul

Atunci când pisica “te frământă” cu lăbuțele, e un gest de afecțiune, liniște și siguranță învățat tot în copilăria timpurie – așa făcea cu mămica ei, atunci când sugea lapte. Așadar, este vorba despre o mare dovadă de iubire.

Micile atacuri în joacă

Uneori, pe acestea le poți interpreta rapid drept dovezi de agresiune și poți crede că pisica vrea să te ucidă. Totuși, poți sta liniștit. Ce să zicem, așa știu pisicile să-ți arate că te iubesc, sar la picioare și îți lasă cu ghearele semne de afecțiune.

Pisicile pot fi animale capricioase și independente, care acceptă iubirea doar în anumite condiții. Însă, ele își arată dragostea față de stăpânii lor în fiecare zi, în moduri interesante. Nu ezita să îi arăți și tu felinei tale că o iubești și să îi oferi o îngrijire adecvată.

Fă cunoștință cu echipa noastră de specialiști iubitori de animale și contactează-ne fără griji. La clinicile The Vets, le oferim prietenilor tăi blănoși multă grijă și afecțiune și facem tot posibilul ca aceștia să primească un diagnostic și un tratament potrivit.