Ca proprietari, pardon, sclavi de pisici, glumim adeseori că pisicile noastre clar plănuiesc să ne ucidă în somn. Sau chiar și pe trezie, nu vedem ce le-ar opri atunci când fac acei crazy eyes cu care îți urmăresc fiecare mișcare, părând că fac în același timp în capul lor calcule complexe despre care venă e mai aproape. 

 

Și totuși… oare chiar vor pisicile să ne ucidă? Oare chiar sunt profitoare și fac totul pe interes? Cei care au observat comportamentul pisicilor pe termen lung au argumente științifice că nu e așa, ba chiar că pisicile ne iubesc foarte mult. Ok, în felul lor. 

Iată câteva semne că pisica, totuși, te iubește. 🙂

 

  1. Te tratează ca pe o altă pisică. Una mai mare și cu acces la dulapul cu pliculețe. Se freacă de tine, te pupă, te linge pe mâini, sare la joacă – este un comportament firesc pentru pisică, pe care îl are și în prezența pisicilor cu care se simte confortabilă. 

  2. Clipește încet în prezența ta – da, este un semn. Când pisica se uită la tine relaxată, închide ușor ochii, apoi îi deschide leneș, înseamnă că se simte bine și în siguranță în compania ta. 

  3. Se “lovește” cu capul de tine – știi momentele când pisica se aruncă cu capul în tine, împinge cu forță și eventual îți varsă cafeaua din mână? Ei bine, sunt semn de iubire, fiind un comportament învățat în copilărie cu frații și cu mămica lor. 

  4. Burtica sus – când pisica stă cu lăbuțele și cu burtica în sus, e semnul suprem de încredere și siguranță. 

  5. Te urmărește prin casă – nu, nu e ca să te ucidă, cum glumeam la început, ci pentru că iubește prezența ta și vrea să îți fie aproape. 

  6. Doarme cu tine – din nou, vornim de dorința de a-ți fi aproape, chiar și atunci când nu îi poți da atenția pe care o vrea de obicei. Simăpla prezență este extrem de importantă. 

  7. Îți aduce cadouri – hmm, cum să îți spunem, dar când pisica vine acasă cu șoricei sau păsărele și ți le oferă mândră la picioare, să știi că a vrut, de fapt, să facă un gest frumos pentru că te iubește.

  8. Cerșitul de afecțiune, mieunatul, vorbitul cu tine – sunt semne ale nevoii de interacțiune, de prezență și ale unei conexiuni puternice cu animalul. Nu ai văzut că la musafiri nu face așa?

  9. Frământatul – atunci când pisica ta “te frământă” cu lăbuțele, e un gest de afecțiune, liniște și siguranță învățat tot în copilăria timpurie – așa făcea cu mămica ei, atunci când sugea lapte.

  10. Micile atacuri în joacă – ce să zicem, așa știu pisicile să-ți arate că te iubesc, sar la picioare și îți lasă cu ghearele semne de afecțiune.