Pisicile care își petrec timp în exterior, dar chiar și cele de apartament, pot intra în contact cu diverși paraziți intestinali, care provoacă simptome cu adevărat neplăcute. Este important să știi cum poate avea loc infestarea cu viermi la pisici, dar și cum se manifestă și ce tratament poți aborda. Însă, la fel de important este să iei măsurile de prevenire necesare. Nu ezita să mergi periodic cu mica ta felină la veterinar și să acționezi atunci când crezi că este ceva în neregulă.

Tipuri de viermi la pisici

Viermii parazitează intestinele pisicii și pot fi cu adevărat periculoși, deoarece prezența lor dăunează organismului felinei. În majoritatea cazurilor de infestare cu astfel de paraziți, este vorba despre viermi rotunzi sau tenii. Viermii rotunzi ocupă intestinul subțire și, în cazul unei infecții prelungite netratate, pot provoca afecțiuni digestive. Aceștia au o formă alungită și se pot răsuci, formând mici ghemuri care se pot bloca în tractul digestiv, cauzând obstrucție intestinală. În schimb, tenia se prinde se pereții intestinali și provoacă simptome precum balonare și diaree, dar și stări de apatie, pierdere în greutate sau chiar și modificări la nivelul blănii.

Cauzele viermilor la pisici

Riscul de infestare cu viermi la pisici este mai crescut în cazul animalelor de curte, deoarece paraziții se transmit mult mai ușor prin intermediul mediului înconjurător. Viermii și ouăle lor pot fi prezenți în sol, așadar pot ajunge pe blana și labele pisicii, iar apoi în sistemul său digestiv atunci când aceasta se toaletează. De asemenea, paraziții pot fi prezenți în apa de ploaie sau pot infesta șoareci, păsări sau alte animale pe care pisicile le pot vâna.

Este posibil ca viermii să fie transmiși de la un animal la altul. Dacă ai mai multe pisici și una dintre ele este infectată, paraziții se transmit ușor prin fecale. Același lucru este valabil și dacă pisicuța intră în contact cu alte animale străine. De asemenea, viermii la pisici se pot transmite de la mamă la pui, în timpul alăptării. Larvele acestora trec în laptele matern, astfel ajungând și în intestinul puilor.

Înn cazul teniei, cea mai frecventă metodă de infestare este prin intermediul puricilor așa că este important să ne asigurăm ca animalutul nostru este deparazitat și extern.

Simptomele viermilor la pisici

Acești paraziți provoacă în principal simptome de natură digestivă. Fiind prezenți în intestine, ei sunt asociați cu diareea, balonarea și diferite modificări ale fecalelor, precum apariția sângerărilor sau a mucusului. Pisica poate avea de-a face și cu dureri în zona abdominală, vărsături, pierdere în greutate și afectarea apetitului.

Pe lângă aceste semne clare ale afectării sistemului digestiv, se pot observa și câteva schimbări ale comportamentului felinei. Poți observa că aceasta este mai letargică și apatică, salivează mult și ocazional are de-a face cu senzații de sufocare. De asemenea, ea se poate linge frecvent în regiunea anală. Acest lucru se întâmplă deoarece ea poate elimina paraziții și atât viermii, cât și ouăle acestora pot fi vizibili în fecale și în jurul anusului.

Opțiuni de tratament

Este important să mergi cu pisica la veterinar atunci când observi una sau mai multe dintre simptomele de mai sus. Acesta poate realiza o serie de investigații și poate solicita realizarea unor analize de laborator pentru a confirma diagnosticul, dar și pentru a identifica în mod corect tipul de viermi sau paraziți interni. Pe baza acestor rezultate, va putea recomanda un tratament potrivit.

Printre variantele de tratament care se pot administra se numără diferite medicamente antiparazitare. Unele pot fi disponibile sub formă de comprimate, însă unii stăpâni pot avea probleme cu administrarea lor, dacă pisicuțele sunt mai capricioase. Însă, există și alte soluții mai prietenoase, sub formă de gel sau pastă, care de obicei au un gust plăcut și pot fi consumate cu ușurință de către pisică. Există și varianta picăturilor antiparazitare, care pot avea efect și asupra paraziților interni și se aplică în zona omoplaților, similar cu cele deparazitare.

Prevenție

Prevenția infestării cu viermi intestinali este cheia pentru menținerea unei stări de sănătate cât mai bună a pisicilor. Există câțiva pași importanți de urmat pentru a evita astfel de probleme. În primul rând, nu trebuie subestimată importanța deparazitării interne realizată în mod periodic. Mergi cu animalul la veterinar în mod periodic și realizează deparazitarea internă și externă conform sfaturilor specialistului. În principiu, intervalul mediu este de 3 luni, dar acesta poate varia în funcție de stilul de viață al pisicii și de riscul de infestare.

Nu neglija nici igiena mediului în care pisica trăiește, cât și a hranei pe care i-o oferi. Curăță-i litiera în mod regulat și dezinfecteaz-o corespunzător și asigură-te că bolurile și obiectele cu care pisica intră în contact sunt curate. Supraveghează atent animalul atunci când se află în aer liber și asigură-te că nu mănâncă produse alterate sau alte animale. Hrana sa ar trebui să provină doar din surse sigure.

Viermii la pisici reprezintă o problemă destul de comună, mai ales la pisicile care își petrec mult timp în exterior. Este important să iei măsuri imediat cum suspectezi o infestare cu paraziți, pentru a evita complicațiile, dar și să te asiguri că iei toate măsurile de prevenție. Te așteptăm la clinicile The Vets, precum și în spital, unde îi vom oferi pisicuței tale cea mai bună îngrijire și ne vom asigura că se simte confortabil!