Ԓ   We don t talk about poo, no no no  Ԓ

 

Constipația reprezintă defecația rară, incompletă sau dificilă prin pasajul unor fecale tari sau deshidratate, iar prin retenția prelungită a materiilor fecale modificate, defecația devine imposibilă. Pe lângă aceste simptome, adesea se asociază cu apariția tenesmelor, scaune cu mucus sangvinolent, din cauza tenesmelor prelungite, voma, inapetență, degradarea stării generale și hipotermie. 

Cauzele constipației la câini

Constipația recunoaște diferite posibile cauze. Unele dintre aceste pot fi prevenite ușor prin modificări ale obiceiurilor și stilului de viață. Următorii factori sunt cei mai des implicați în apariția constipației:

Alimentația – consumul de oase, ingestia de păr, corpuri și materiale străine, fibre insuficiente sau în exces, consumul de carne crudă, schimbarea bruscă a alimentației.

Factori de mediu – lipsa sau restricționarea mișcării, plimbări prea scurte, schimbarea domiciliului și necunoașterea împrejurimilor, internarea sau mutarea în pensiune.

Substanțe medicamentoase – antihistaminice, opioide, sulfat de bariu, sucralfat, antiacide, suplimente de fier, diuretice, antiepileptice, anticolinergice

Defecație dureroasă – adenită, abces sau fistulă perianală, stricturi anale, spasm anal, corpuri străine la nivel rectal, prolaps rectal.

Traumatice – fracturi de bazin sau membre posterioare, luxație coxofemurală, plăgi mușcate in regiunea perianală.

Obstructive – fracturi consolidate cu formarea de calusuri vicioase, hipertrofia de prostată, prostatită, formațiuni tumorale, limfadenopatie regională, stricturi rectale, corpuri străine, hernie perianală, prolaps rectal, defecte congenitale 

Boli neuromusculare – paralizie, hernie de disc, boli cerebrale, traumatisme la nivelul nervilor sacrali.

Boli metabolice și endocrine – hiperparatiroidism, hipotiroidism, boala renală cronnică, obezitatea.

Metode de prevenție

Menținerea igienei în zona perianală

Pe cât de neplăcut sună, trebuie efectuată, mai ales dacă rămân fecale prinse în blană. În cazul în care câinele are blana lungă, se recomandă tunderea părului din regiunea perianală cu ajutorul unei foarfece. Pentru înlesnirea manoperei, se poate înmuia părul cu apă caldă și astfel, va fi mai ușor de tuns. Se utilizează apa saponata călduță pentru a curăța zona, cu delicatețe, pentru că cel mai probabil este sensibilă în urma numeroaselor tenesme. Câinele trebuie abordat cu calm și poziția ăn care se simte cel mai confortabil. La final, se pot aplica unguente emoliente, calmante, pe zona anală.

Creșterea nivelului de activitate fizică

Activitatea fizică stimuleaza motilitatea aparatului digestiv, prevenindu-se astfel stagnarea materiilor fecale in colon. 

Reducerea ingestiei de iarbă

Câinele poate consuma iarbă ocazional, dar acest lucru poate conduce la apariția constipației, astfel este recomandat să descurajăm acest obicei. 

Planificarea unui program adecvat de plimbare

Dacă câinele indică că are nevoie să iasă afară, este bine să ținem cont de nevoile lui, pentru că dacă se reține, crește posibilitatea de apariție a constipației. 

Tunderea periodică

Pe lângă posibilitatea ca fecalele sa ramână prinse în părul zonei perianale, câinii raselor cu blană lungă au șanse să ingere părul prin lins, ceea ce poate conduce la constipație. 

Castrarea 

Pe măsura avansării în vârstă, prostata se poate mări în volum, ceea ce poate face defecația dificilă. Pe lângă tulburările prostatei, mai există și alte afecțiuni, precum hernia perianală, care atrag numeroase probleme, între care și constipația. 

Tratamentul constipației la câini

Tratamentul trebuie să se adreseaze cauzei declanșatoare, prin înlăturarea sau ameliorarea acesteia. Pacienții deshidratati vor necesita tratament perfuzabil, iar în cazul în care defecarea devine imposibilă, tratamentul nu suportă amânare. 

Se intervine cu laxative (laxativele uleioase nu sunt recomandate, pentru că pot determina pneumonie de aspirație lipidică, din cauza lipsei gustului), supozitoare, clismă, evacuarea manuală a fecalelor, suplimentarea dietei cu fibre (psillium, dovleac, tărâțe), precum și dietă specială. În cazuri avansate sau refractare, se poate ajunge la interventie chirurgicală. 

Laxativele se adminsitrează la recomandarea medicului veterinar, întrucât cele de uz uman sunt prea puternice pentru câine. Peste hrana câinelui se poate adăuga dovleac (la conservă). În funcție de greutatea corporală, se adaugă o linguta pentru câini cu greutatea până la 12 kg, 2 linguri pentru intervalul 12-25 kg și 3 linguri pentru câini cu greutatea mai mare de 25 kg. Un alt supliment folosit este pudra pe bază de psyllium – ¼ linguriță pentru câini până în 12 kg, ½ linguriță pentru intervalul 12-25 kg și o linguriță pentru greutate mai mare de 25 kg. Cățelul trebuie să aibă acces necondiționat la apa pe măsură ce adaugăm fibre în alimentație, întrucât se va produce o cantitate mai mare de fecale, iar un consum insuficient de apa poate genera un alt episod de constipație. 

Pe lângă remediile enumerate, se mai pot introduce legume in alimentație, ca de exemplu morcovi, mazăre sau fasole verde. Sunt de evitat alimentele care predispun la constipație, cum ar fi orezul. Este recomandată deasemenea înlocuirea crochetelor cu hrana umedă pentru o perioadă de câteva zile. Medicul veterinar este în măsura să recomande câinelui dumneavoastră o dietă adecvată, special concepută pentru a trata sau preîntâmpina alte episoade. 

 

 

 

Dr. Diana Iamandi