O pisică nesterilizată are momente în care este “în călduri”, termen folosit pentru perioada în care aceasta devine fertilă. Aceasta marchează o serie de schimbări de comportament și necesită multă atenție și îngrijire specială. Iată tot ce ar trebui să știi despre acest fenomen și despre cum să-ți ajuți pisica să se simtă mai confortabil.

Ce sunt căldurile?

Căldurile marchează momentul de maximă fertilitate a pisicii, atunci când aceasta caută împerecherea. In consecinta, ea va suferi o serie de modificări de comportament menite să atragă motanii.

 

Toate mamiferele trec prin perioade în care corpul lor se pregătește pentru o eventuală gestatie. În timp ce la femei acestea poartă numele de ciclu menstrual, la pisici se numește ciclu estral. Momentul de vârf, în care pisicile sunt complet fertile, se numește estru, cunoscut popular și sub numele de călduri.

Când și cât de des apar căldurile la pisici?

Estrul debutează în general la o vârstă destul de fragedă, la aproximativ 6 luni. Apoi, frecvența următoarelor călduri poate varia de la pisică la pisică. În cazul pisicilor de curte, acestea se manifestă de obicei în două perioade, primăvara și vara. Însă, la pisicile de apartament, nu există un moment stabilit în care intră în călduri. Acest lucru se poate întâmpla oricând.

 

Durata unei astfel de perioade estrale este de aproximativ 7-10 zile. După alte 16-20 de zile, în lipsa unei gestatii, căldurile își vor face din nou apariția. Așadar, acestea se vor repeta lunar, până în momentul în care pisica va rămâne gestantă.

Cum se manifestă căldurile?

Îți poți da seama foarte ușor că pisica ta este în călduri după schimbările de comportament mai sus menționate. Acestea sunt foarte ușor de observat, provocând un oarecare disconfort atât pentru pisică, cât și pentru stăpân. Iată care sunt acestea.

Mieunatul

Pisica începe să miaune mult mai des și mult mai tare decât de obicei. În general, este vorba de un mieunat specific pisicilor în călduri. Acest comportament este menit să atragă masculii și să le semnaleze acestora că este gata de împerechere.

Agitația

Pisica este mult mai agitată decât în mod obișnuit. Dacă o ții de obicei în casă, vei putea observa cum se va plimba dintr-o cameră în alta și va încerca să iasă din locuință. De asemenea, aceasta se va rostogoli adesea, se va așeza cu burta în sus și va prelua o poziție menită să atragă masculii (trenul posteriorul și coada ridicate).

Afecțiunea

Un alt comportament specific căldurilor, de care stăpânii poate chiar se vor bucura, este afecțiunea etalata în mod excesiv. Pisica va dori în mod constant atenție, se va freca atât cu capul, cât și cu corpul de stăpân și de obiectele din casă și va accepta cu plăcere să fie mângâiată, în special pe spate. Acest comportament devine vizibil la majoritatea pisicilor, chiar și la cele care în mod obișnuit nu sunt afectuoase.

Marcarea teritoriului

În timpul perioadei de călduri, pisicile își vor marca teritoriul prin împroșcarea de urină pe diverse suprafețe din casă sau, în cazul pisicilor de exterior, pe zidurile clădirii și oriunde în jur. Feromonii sunt prezenți în urină și, astfel, sunt atrași masculi care vor percepe faptul că pisica se află în călduri.

Apetitul scăzut

Un alt semnal care i-ar putea îngrijora pe stăpâni este faptul că pisica mănâncă mult mai puțin când este în călduri. Apetitul pisicii va scădea până la punctul în care aceasta ar putea să nu mai mănânce deloc. Însă, acesta este un simptom normal care și-ar putea face apariția în această perioadă estrală.

Cum poți îngriji o pisică în călduri?

Această perioadă este dificilă într-adevăr pentru stăpân (din cauza unora dintre simptomele specifice pe care le suferă animalul), dar și pentru pisică. Perioadele de călduri ce se succed fără să aibă loc reproducerea pot avea un puternic impact asupra organismului.

Atenție și joacă

Ce poți face pentru a o ajuta pe prietena ta blănoasă să treacă mai ușor peste aceste perioade este să îi oferi cât mai multă atenție și afecțiune. Nu ezita să o mângâi și să te joci cu ea cât mai des, deoarece orice activități care o țin ocupată vor fi de mare ajutor. Încearcă și să îi oferi acesteia jucării care să îi distragă atenția și să o ajute să fie cât mai activă.

 

Dacă ai o pisică de apartament, va trebui să ai mare grijă la uși și ferestre. Aceasta va căuta în continuu să “evadeze”, așadar riscul de accidentări va crește. Montează plase solide la ferestre și nu lăsa niciodată pisica nesupravegheată dacă ușa este deschisă.

Sterilizare

Singura varianta corecta din punct de vedere medical, prin care poți opri aceste perioade este reprezentata de sterilizare. Medicii veterinari recomandă sterilizarea timpurie a animalelor de companie nu doar pentru a stopa simptomele asociate căldurilor, ci și pentru a preveni dezvoltarea unor afecțiuni grave, precum cancerul mamar sau infectiile uterine (piometrul). Deși această procedură are și mici dezavantaje, precum schimbarea comportamentului pisicii și posibila creștere în greutate, riscurile sunt mult mai mici în comparație cu avantajele pe care le aduce.

Când îmi pot steriliza pisica?

Nu există un moment cert în care apar primele călduri la o pisică, acesta putand sa varieze. Așadar, poate fi dificil de prezis când va avea loc. În general, medicii veterinari recomandă sterilizarea în jurul vârstei de 5-6 luni.

 

La clinicile The Vets, poți beneficia de numeroase servicii, inclusiv de sterilizare pentru pisica ta. Alege cea mai apropiată clinică și fă o programare, iar medicii noștri te vor sfătui cu privire la moment optim pentru a realiza această procedură. Astfel, îți vei ajuta pisica să se simtă mai confortabil și vei limita riscurile de apariție a unor bolilor grave, mentionate anterior.