Sunt multe argumente în favoarea sterilizării animalelor de companie și cele mai importante sunt legate de sănătatea lor. Cel mai important risc pentru animalele nesterilizate îl reprezintă neoplaziile, adică tumorile pe care pisica sau cățelul tău le poate dezvolta, periculoase și dacă sunt benigne, dar cu potențial letal dacă sunt maligne.

Nu o spunem noi ca să vă convingem, o spun datele și statisticile medicale. Să le consultăm împreună.

Frecvența neoplaziilor pe specii variază destul de mult. Câinii sunt cei mai afectați, cu o prevalență de aproximativ 3 ori mai mare la masculi decât la femele.

La femele aproximativ 50% din neoplazii sunt localizate la nivelul țesutului mamar, componenta endocrină având un rol extrem de important în acest caz. Literatura de specialitate apreciază că, la câine, în jur de 45% dintre tumorile mamare sunt maligne, în timp ce la pisică incidența este mai crescută, de 90%!

Dacă vorbim de câini, rasele cele mai afectate sunt teckelii, cockerii, pudelii. În cazul pisicilor, sunt în general rasele siameze, orientale dar și rasele comune. Dar această remarcă este mai degrabă o stastistică care se poate schimba pe viitor și nu neapărat o regulă.

Vârsta la care animalul este sterilizat influențează foarte mult posibilitatea apariției unei formațiuni mamare

Să vedem cum. Femelele din specia canină care nu au fost sterilizate sau au fost sterilizate după vârsta de 2 ani de zile prezintă un risc mai ridicat de apariție a tumorilor decât cele sterilizate până la această vârstă. O cățea sterilizată înainte de primul ciclu de călduri (aproximativ 6 luni) prezintă un risc de apariție a unei eventuale formațiuni mamare de 0.5%. Dacă a fost sterilizată după primul ciclu, procentul se situează la 8% și procentul urcă la 26% dacă sterilizarea s-a făcut după al doilea ciclu de călduri.

În privința felinelor, studiile au arătat că pisicile sterilizate înainte de vârsta de 6 luni prezintă un risc de până la 7 ori mai redus de a dezvolta cancer mamar și că, în general, sterilizarea pisicilor la orice vârstă reduce riscul apariției tumorilor mamare cu 40%-60%.

Mai mult de un sfert din femelele nesterilizate vor dezvolta o formațiune mamară în timpul vieții iar 50% dintre aceste formațiuni sunt de regulă maligne la cățea în timp ce la pisică în jur de 85% sunt maligne.

Veterinarul va recomanda îndepărtarea chirurgicală a formațiunilor cu efectuarea unor investigații în prealabil, postoperator putând fi recomandată chimioterapia. Prognosticul este unul bun spre rezervat pentru cățele și unul rezevat spre rău la pisici. Chimioterapia poate fi necesară după o intervenție chirurgicală în unele cazuri. Prognosticul este bun spre rezervat după rezecția chirurgicală pentru majoritatea tumorilor mamare la specia canină, și unul rezervat spre rău la pisici unde tumorile mamare tind să fie minim invazive la nivel local și mai degrabă să se răspândească la nivelul altor zone ale corpului.

Ca orice alte intervenții care pe langa beneficii aduce și unele dezavantaje este adevărat că și sterilizarea nu se abate de la această regulă. Animalele vor cunoaște o modificare a comportamentului, devenind astfel mai puțin dornice de activități fizice, vor consuma mai multă hrană devenind astfel predispuse la îngrășare. Aceste modificări de comportament pot conduce la afecțiuni locomotorii, endocrine, renale, hepatice dar care cu o dietă adecvată și menținerea unui tonus prin plimbari mai lungi și în general în activități în aer liber greutatea poate fi ținută sub control.

Cele mai multe dintre afecțiunile amintite sunt însă tratabile sau chiar pot fi evitate comparativ cu procesele neoplazice care nu de puține ori pot face ca animalul tau să plătească cu viața.

Proprietarul este cel care poate decide pentru animalul lui înțelegând astfel care este importanța sterilizării la o vârstă fragedă putând evita astfel situații ce ar putea deveni regretabile mai târziu.