Otita reprezintă o inflamație a urechii și este o problemă întâlnită destul de frecvent la câini. Spre deosebire de alte afecțiuni, otita nu se vindecă de la sine, așa că va fi necesar să iei legătura imediat cu un veterinar, pentru a-ți recomanda tratamentul potrivit. Află mai multe despre otita la câini și despre îngrijirea recomandată, ca să-ți ajuți prietenul blănos să se simtă mai bine.

Cauzele otitei la câini

Cauzele otitei la câini pot fi variate, iar identificarea corectă a factorilor declanșatori este esențială pentru a se administra tratamentul potrivit. De multe ori, este vorba despre o infecție cu bacterii sau fungi, care provoacă inflamație și favorizează apariția simptomelor specifice. Uneori, și o serie de paraziți externi pot fi responsabili.

O altă cauză importantă este igiena necorespunzătoare, care favorizează acumularea de impurități în canalul auditiv și, automat, duce la inflamarea sau blocarea acestuia. Curățarea urechilor este o etapă esențială din igiena câinilor, în special dacă au urechi lungi, aceștia fiind mai predispuși la infecții. Printre cauzele otitei, trebuie să menționăm și corpurile străine ce pot obstrucționa canalul auditiv, provocând disconfort și durere.

Nu în ultimul rând, există o legătură între otita la câini și alergii. Atunci când apare o reacție alergică, sistemul imunitar trimite un răspuns exagerat în urma contactului cu anumiți factori pe care îi consideră agresivi. În acel moment, organismul este mai slăbit, așa că devine mai susceptibil la astfel de infecții.

Tipuri de otită la câini

Otita la câini este clasificată după mai multe criterii, în funcție de cauză sau de localizare. În prima categorie se află otita bacteriană, favorizată de răceli sau de pătrunderea cu dificultate a aerului către ureche și de un nivel ridicat de umiditate; otita micotică (provocată de ciuperci); otita parazitară (asociată cu paraziți externi precum puricii sau căpușele) sau otita alergică (specifică animalelor cu care suferă de alte alergii și au un sistem imunitar mai slab dezvoltat).

Clasificarea după localizare se realizează în funcție de zona afectată a urechii. Otita externă este cea mai frecventă și reprezintă o inflamație a urechii externe (doar până la regiunea timpanului). Uneori, inflamația poate afecta și timpanul sau poate fi localizată doar în această zonă, caz în care vorbim despre otita medie. Foarte rar, infecția ajunge în urechea internă, afectând uneori și nervul auditiv sau vestibular. Acest tip de otită este însă cel mai grav și necesită tratament imediat, pentru a evita complicațiile.

Simptomele otitei la câini

Primul semn de alarmă este că animăluțul se scarpină în zona urechii, mâncărimile fiind un simptom prezent în majoritatea cazurilor. Alte semne includ prezența unor scurgeri urât mirositoare sau puroi, ceară în exces, roșeață și disconfort sau durere. Uneori, câinele ține capul aplecat într-o parte sau strănută. Dacă este vorba despre afectarea urechii interne, auzul și echilibrul câinelui pot fi vizibil afectate.

Posibile complicații

Otita la câini nu este, de obicei, o afecțiune gravă, însă este important să se administreze rapid un tratament, pentru a evita apariția complicațiilor. În urma scărpinatului agresiv, există riscul ca pielea urechii să se irite și mai mult și să apară umflăturile. Însă, în cazurile mai serioase, poate avea loc blocarea canalului auditiv sau extinderea infecției, care poate afecta meningele sau nervii și poate duce, în cele din urmă, la pierderea auzului.

Rase de câini predispuse la otită

Anatomia urechii joacă un rol foarte important în apariția otitei la câini. Aceștia au canalul auditiv mai alungit, sub forma literei L, ceea ce poate favoriza acumularea de impurități, menținerea unui nivel ridicat de umiditate și, astfel, riscul de infecție este mai ridicat. Rasele cu urechi lungi, precum Beagle, Basset Hound, Cocker Spaniel, Springer Spaniel, prezintă un risc și mai ridicat. Urechile lor acoperă canalul auditiv, ceea ce reduce nivelul de ventilație și crește umiditatea. De asemenea, câinii care au mai mult păr în regiunea urechii pot avea astfel de probleme.

Deși nu este o predispoziție a unor rase anume, alergiile reprezintă un factor de risc important. Aceste animale au un sistem imunitar mai scăzut și sunt mai sensibile, motiv pentru care se poate dezvolta otita.

Tratamentul recomandat

Înainte de administrarea unui tratament, medicul veterinar va examina cu atenție urechea cățelușului pentru a identifica nivelul de inflamație și regiunile afectate, dar și pentru a identifica un eventual corp străin. Dacă este necesar, se poate prelua o probă de ceară pentru realizarea unor analize. În cazul în care se suspectează diagnosticul de otită medie sau internă, este necesară realizarea unor radiografii sau a altor investigații imagistice.

De obicei, tratamentul constă în administrarea unor medicamente specifice în funcție de cauză. Este foarte important să se respecte îndeaproape recomandările medicului cu privire la dozele medicamentelor și durata tratamentului. Se pot aplica și niște soluții speciale în canalul urechii. Curățarea va fi absolut obligatorie, cu ajutorul unor substanțe care să nu irite pielea animalului și folosind comprese sterile.

Prevenire

Deși majoritatea tratamentelor împotriva otitei la câini oferă rezultate, este recomandat ca stăpânii să ia măsuri pentru a preveni această afecțiune și a reduce riscurile sale de apariție. Iată câteva modalități prin care poți evita apariția otitei.

  • Păstrarea igienei auriculare: Curățarea regulată a urechilor câinilor cu soluții speciale previne acumularea de ceară, praf și alte impurități, reducând astfel riscul de otită. În plus, ștergerea urechilor câinilor după ce iau contact cu apa sau după ce se murdăresc este obligatorie;
  • Toaletarea urechilor și îndepărtarea părului în exces: Părul în exces din urechi reține murdăria și umiditatea, creând un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor care pot cauza otită. De aceea, tunderea regulată a părului din urechi previne acumularea de murdărie și umiditate.
  • Verificarea periodică a urechilor: Inspectarea vizuală a urechilor câinelui în mod regulat și observarea oricăror modificări de culoare, miros sau aspect ajută la depistarea timpurie a unei posibile infecții și la prevenirea agravării acesteia.
  • Alimentație echilibrată și controlul alergiilor: O dietă sănătoasă și echilibrată întârește sistemul imunitar al câinilor, făcându-i mai puțin susceptibili la infecții. De asemenea, ar trebui evitate alimentele ce pot declanșa reacții alergice.

Otita la câini este o problemă des întâlnită, dar care poate fi evitată cu ușurință. Deși anumite rase sunt predispuse la astfel de afecțiuni ale urechii, este important să îi oferim prietenului nostru blănos o îngrijire corespunzătoare, dar și să mergem imediat la veterinar atunci când observăm simptome îngrijorătoare. Vino în clinicile The Vets cu câinele tău și vom găsi rapid cel mai potrivit tratament, având grijă ca acesta să se simtă confortabil în permanență. Echipa noastră este formată din iubitori de animale care îți pot oferi atât ție, cât și cățelușului tău, cea mai bună experiență!