Sigur că te aștepți ca respirația animalelor să nu fie mereu plăcută dar, uneori, aceasta poate fi cu adevărat deranjantă. Dacă ai observat în repetate rânduri că respirația pisicii tale are un miros foarte puternic și neplăcut care nu dispare, atunci acest lucru poate semnala o problemă medicală. În caz că te-ai întrebat care sunt cauzele acestui fenomen și ai vrea să știi ce este de făcut, vom explora împreună subiectul de față. Descoperă de ce apare respirația urât mirositoare la pisici și când ar trebui să iei măsuri. Echipa The Vets va fi întotdeauna la dispoziția ta cu sfaturi și tratamente.

Alimentația pisicii

Dieta pisicii are un impact semnificativ asupra respirației sale și joacă un rol major în apariția mirosului neplăcut. Dacă alimentația animalului constă preponderent în hrană umedă, șansele ca respirația să capete un astfel de miros sunt mult mai mari. Alegerea unei hrane de slabă calitate va facilita apariția mirosului neplăcut. Mai mult, există anumite alimente specifice, precum ficatul sau peștele, care pot avea un efect similar.

Igiena orală necorespunzătoare

La fel ca oamenii, și pisicile au nevoie ca dantura lor să fie curățată. De multe ori, este posibil ca bucăți de hrană să le rămână printre dinți, motiv pentru care apare halena. În plus, se acumulează și placă bacteriană și, mai apoi, tartru, iar tocmai aceste bacterii sunt principalele responsabile pentru halenă. De aceea, stăpânii de pisici ar trebui să recurgă la menținerea unei igiene orale corespunzătoare pentru animăluțele lor.

Afecțiuni dentare

De cele mai multe ori, dacă unei pisici îi miroase respirația, ea suferă de anumite afecțiuni ale danturii și cavității bucale. Gingivita este una dintre acestea, fiind cauzată de placa bacteriană ce provoacă o inflamare a gingiilor. Dacă nu este tratată la timp, gingivita se agravează și apare parodontita, o problemă ce necesită intervenție imediată. În caz contrar, pisica își poate pierde dinții.

Alte afecțiuni

Uneori, respirația urât mirositoare la pisici nu este cauzată de dietă sau de eventualele probleme dentare, ci poate fi un semn al altor afecțiuni. Cele mai frecvente sunt afecțiunile gastrointestinale, care pot afecta întregul tub digestiv și mucoasele. Respirația urât mirositoare poate apărea și pe fondul unor afecțiuni ale tractului respirator.

Există și boli interne care provoacă deseori astfel de simptome. Afecțiunile renale sau hepatice pot duce la o acumulare de toxine în organism, ceea ce poate face ca respirația să aibă un miros extrem de neplăcut.

Nu în ultimul rând, sunt și boli infecțioase grave care pot cauza mirosurile neplăcute. Virusuri precum cele care provoacă leucemia felină (FelV) și imunodeficiența felină (FIV) provoacă o serie de schimbări în organism, inclusiv apariția unor probleme dentare. Așadar, respirația urât mirositoare poate fi un important semnal de alarmă.

Tratamentul respirației urât mirositoare la pisici

Pentru a putea combate respirația urât mirositoare la pisici, este foarte important să se identifice în mod corect cauza acesteia. Medicul va examina cu atenție dantura felinei, pentru a depista orice semne ale unei eventuale probleme, și cel mai probabil va recomanda o serie de analize de sânge. Dacă va considera necesar, va realiza și o ecografie sau alte investigații imagistice.

Pe baza diagnosticului, medicul va stabili tratamentul potrivit. Dacă este vorba de o infecție dentară sau gingivală, placa dentară se îndepărtează prin detartraj și periaj dentar, iar apoi se administrează o serie de medicamente. Tratamentul medicamentos este necesar și în cazul răcelii la pisică sau a altor infecții respiratorii, boli gastrointestinale sau a altor boli interne.

Dacă, totuși, nu se identifică nicio problemă de sănătate, medicul va recomanda o schimbare a dietei pisicii, eventual cu formule speciale care oferă protecție pentru cavitatea bucală, precum și o porționare mai atentă a meselor bazate pe hrană umedă.

Prevenirea respirației urât mirositoare la pisici

Cea mai bună modalitate de a preveni apariția respirației urât mirositoare la pisici este prin respectarea igienei orale. Deși poate părea ușor ciudat, medicii veterinari recomandă periajul dentar folosind o pastă de dinți specială pentru pisici. De asemenea, recompensele crocante dedicate îngrijirii orale sunt o soluție, ajutând la curățarea dinților. Reține, însă, că acestea ar trebui oferite doar ocazional și nu ar trebui să înlocuiască mesele obișnuite. Alimentația este și ea foarte importantă. Asigură-te că alegi doar hrană de calitate, care să îi ofere felinei toți nutrienții de care are nevoie și să nu favorizeze apariția afecțiunilor dentare.

Nu în ultimul rând, nu ar trebui să neglijezi vizitele periodice la veterinar. Astfel, poți depista din timp afecțiunile dentare sau orice alte probleme de sănătate care ar putea duce la apariția respirației urât mirositoare, dar și a altor simptome mai grave. Te așteptăm în clinicile The Vets cu sfaturi despre cum să îi oferi pisicii tale cea mai bună îngrijire.