Asemeni oamenilor, pisicile pot să “răcească”, iar semnele clinice sunt asemănătoare cu ale noastre: tuse, strănut, nas înfundat, secreții nazale și oculare. În cazul pisicilor, termenul de “răceală” se referă la o infecție virala sau chiar bacteriană care afectează căile respiratorii superioare. Deși este o problemă des întâlnită, e important ca animalul să fie dus la un control încă de la primele semne, întrucât boala poate avansa rapid și poate da complicații serioase.

De ce răcesc pisicile?

Principalele cauze sunt de natură virală, dintre care, cele mai importante sunt virusul herpetic felin (FeHV-1) și calicivirusul felin (FCV). Ambele virusuri se transmit cu ușurință de la o pisică la alta, motiv pentru care ele sunt mai predispuse la apariția acestei probleme de sănătate dacă trăiesc în grupuri mai mari. De asemenea, puii și pisicile în vârstă, datorită sistemului imunitar mai slab, precum și animalele nevaccinate sau care suferă de alte afecțiuni sunt mai susceptibile la aceasta boală.

Alte cauze ale răcelii la pisici sunt infecțiile bacteriene care se cantonează la nivelul sistemului respirator superior, cum ar fi cele cauzate de Chlamydophila felis și Mycoplasma felis. Netratate, aceste infecții bacteriene se pot extinde către plămâni sau pot produce modificări ireversibile la nivelul ochilor.

Cum știu că pisica este răcită?

Semnele clinice pe care animalul le prezinta sunt, de obicei aceleași semne pe care le au și oamenii: apar tusea, strănutul, secrețiile nazale și oculare devin abundente și se modifica, devenind purulente, nasul este înfundat, iar respirația devine zgomotoasă, mai evident fiind în timpul somnului. Starea generală a pisicii se modifică, devenind mai apatică, apetitul se reduce sau dispare complet, poate să apară febra. În cazul calicivirusului felin, toate aceste simptome pot fi însoțite de mici afte bucale, care sunt dureroase și determina animalul să refuze hrana. Pe lângă semnele respiratorii, observăm adesea și conjunctivita.

Care este tratamentul?

Tratamentul răcelii la pisici constă în tratarea simptomelor și susținerea organismului.
În situația în care cauza răcelii este de natură bacteriologică se țintește agentul patologic cu antibiotice, în urma realizării unei antibiograme, la fel și dacă există infecții suprapuse. Se pot administra, în funcție de nevoile fiecărui animal, perfuzii, atiinflamatoare, antitusive, nebulizari cu soluții mucolitice. De asemenea, este foarte importantă hrănirea corespunzătoare a pisicii și administrarea de suplimente vitaminice pentru a asigura suportul organismului în lupta cu boala.

Dr RAMONA TRĂISTARU