Puricii sunt mici insecte care parazitează animalele noastre de companie, provocându-le acestora mâncărimi și, uneori, iritații sau chiar pierderea pe alocuri a blănii. În cazul pisicilor, acești paraziți pot fi uneori greu de observat, motiv pentru care administrarea unui tratament la momentul potrivit poate deveni o adevărată provocare.
Află mai multe despre puricii la pisici și despre ce poți face pentru a-ți proteja felina, chiar și dacă aceasta stă doar în casă.
Cum recunoști puricii la pisici?
Primul semn ca pisica ta prezinta o infestare cu purici este dat chiar de prezenta vizibila a acestor paraziti pe pielea sau blana pisicii.Totusi, se intampla deseori sa nu observam acest lucru, decat atunci cand acestia se inmultesc exagerat.
In multe dintre cazuri, nu reusim sa depistam puricii ca atare, dar este destul de probabil sa putem observa excrementele lasate in urma lor, care se prezinta sub forma de puncte negre mici.
Nu in putine cazuri se intampla ca o infestare cu purici sa treaca neobservata pana la momentul in care devine o problema serioasa pentru pisica ta, dar si pentru tine.
Puricii reprezinta o problema, in primul rand pentru ca sunt hematofagi si se hranesc cu sangele pisicii sau al nostru si pot astfel sa determine reactii alergice, cea mai comuna fiind reprezentata de senzatia de mancarime a pielii, usor de recunoscut, sub forma scrpinatului.
Boli transmise de către purici
Dincolo de disconfortul pe care puricii il genereaza pisicii tale, acestia pot trasmite si unele boli infectioase precum Micoplasmoza felina sau infestarea cu tenie.
Chiar daca nu se va infecta din cauza puricilor, pisica ta poate suferi o pierdere insemnata de sange si astfel va dezvolta in timp o anemie, conditie medicala care ii va afecta calitatea vietii.
Metode de tratament anti-purici pentru pisici
Dacă observi că pisica ta se scarpină sau prezența puricilor pe piele sau blana, este recomandat să mergeti la medicul veterinar. Acesta îți va recomanda metoda cea mai potrivită pentru ca animalul tău să poată scăpa de paraziți.
Soluții anti-purici
Probabil unele dintre cele mai renumite produse împotriva puricilor sunt cele sub formă de pipete / solutii spot-on, care se aplică pe ceafa pisicii sau între omoplați, acolo unde acestea nu se pot toaleta și, astfel, nu există riscul să ingereze substanțe toxice. Este foarte important ca soluția să fie aplicată direct pe pielea pisicii, pentru a fi eficienta.
Soluțiile anti-purici se prezinta sub diferite forme, însă este recomandat să o alegi pe aceea care se potriveste cel mai bine pisicii tale si numai un medic veterinar va fi in masura sa-ti spuna asta, judecand atent dupa varsta, greutate si problemele de sanatate ale pisicii.
Tablete anti-purici
Există și produse anti-purici cu administrare orala, mai precis tabletele. Acestea trebuie ingerate și pot oferi protecție atât împotriva puricilor, cât și impotriva altor paraziți externi periculoși, precum căpușele. Aceste tablete oferă o protecție foarte bună, însă trebuie administrate numai la sfatul medicului veterinar.
Zgardă anti-purici
Zgarda anti-purici reprezintă o metodă ușoară și rapidă de a scăpa de acesti paraziți. După ce este atasata la gâtul animalului, aceasta oferă protecție pentru o perioadă îndelungată. Însă, medicii o recomandă de obicei în cazul în care alte metode deparazitare nu pot fi folosite – animalul refuză să înghită tabletele sau nu i se poate aplica pipeta cu solutie antiparazitara pe piele.
Alte metode
Chiar daca metodele de mai sus sunt cele mai frecvent utilizate și recomandate de către medicii veterinari, mai există și alte produse cu efect similar. Acestea pot include atât produse care se aplică pe pielea pisicii, precum spray-uri sau pudre, cât și instrumente precum piepteni speciali cu dinții multi si apropiati, astfel ca purecilor le este imposibil sa se strecoare printre ei.
Prevenirea infestării cu purici
La fel ca în cazul oricăror probleme, este mai bine să previi infestarea cu purici a pisicii tale decât să fii nevoit să o tratezi. Chiar dacă pisica ta stă în casă, nu înseamnă că este imposibil să contracteze aceasta infestare, deoarece larvele paraziților pot fi aduse chiar de tine, de afară. Odată ce ajung pe pielea si blana pisicii, puricii se vor inmulti fără probleme.
Este obligatia noastra sa efectuam cu strictete deparazitarile animalelor noastre de companie, atat pe cele externe, cat si pe cele interne. Este recomandat ca deparazitarile sa fie efectuate sub indrumarea unui medic veterinar sau si mai bine, chiar de catre acesta.
Incercati sa respectati toate recomandarile pe care le face medicul veterinar, astfel incat sa se reduca la minim riscurile aferente unei infestari cu purici.
Infestarea cu purici apare foarte usor la pisici, prin contact direct dar si indirect cu alte animale infestate. Dacă ai mai multe animale, iar unele dintre ele ies pe-afară și suspectezi că ar putea avea purici, evită să le ții împreună până la momentul în care au scapat cu siguranta din aceasta situatie. Acest lucru este deosebit de important mai ales dacă ai pui de pisică sau animale mai în vârstă, care sunt mai vulnerabile și se pot îmbolnăvi mai usor din cauza acestor purici.
Dacă tu si pisica ta aveti probleme cu puricii si aveti nevoie de ajutor, pentru a scapa de ei, te așteptăm în clinicile The Vets, unde îți vom recomanda metode eficiente prin care să putem îndepărta musafirii nepoftiți. Dacă te temi că starea animăluțului tău a fost afectată de infestarea cu purici, putem realiza și o serie de analize de sânge prin care să depistăm eventuale probleme.