Uneori, poți observa cum câinele tău se scarpină sau are de-a face cu un disconfort clar. În astfel de momente, te-ai putea întreba, oare e ceva în neregulă cu pielea cățelului? Este foarte posibil ca acesta să se confrunte cu o dermatită. Acesta este termenul general utilizat pentru a descrie totalitatea afecțiunilor cutanate care cauzează inflamație și prurit (mâncărime). Dermatita la câine poate avea cauze diverse, iar tratamentul recomandat diferă în funcție de acestea și de modul de manifestare a simptomelor. Dacă observi cum câinele tău are probleme cutanate, te așteptăm la clinicile The Vets.

Ce este dermatita la câini?

Așadar, dermatita la câini reprezintă o afecțiune cutanată, caracterizată în principal de apariția inflamației. Simptomele pot evolua de la o ușoară roșeață până la formarea unor leziuni care provoacă disconfort, iar cauzele pot fi atât externe, cât și interne. Dacă la oameni unele dintre aceste iritații cutanate pot de obicei să treacă de la sine, dermatita la câini necesită, în general, un tratament special.

Tipuri de dermatită la câini

Putem diferenția între mai multe tipuri de dermatite. Aceste boli de piele la câini variază în funcție de factorii care le determină apariția, dar și de modul în care se manifestă.

Dermatita alergică

Dermatita alergică la câini apare în urma contactului cu diferite substanțe și materiale care pot cauza o reacție alergică. Ea este datorată unei hipersensibilități la anumite substanțe, care în general sunt specifice anumitor rase. Însă, orice câine poate dezvolta dermatită alergică. Reacțiile pot apărea la înțepăturile de insecte, la plastic, cauciuc sau alte materiale, la produse alimentare sau la substanțe chimice care pot fi toxice sau netolerate de către animal.

Dermatita atopică

Acest tip de dermatită poate fi mai dificil de depistat, deoarece are manifestări similare cu alte tipuri de boli de piele la câini. Atopia este determinată de o predispoziție genetică, însă manifestările sunt de obicei declanșate de anumiți factori de mediu. Deși, în mod normal, aceștia pot fi inofensivi, acești alergeni pot declanșa reacții rapide și puternice la animalele predispuse.

Dermatita piotraumatică

Cunoscută și sub numele de dermatită umedă, aceasta apare în urma scărpinării repetate atunci când pielea este iritată, dar poate fi asociată și cu infecțiile bacteriene. Atunci când câinele își irită pielea și mai mult prin scărpinare și când acesta își linge blana și zona afectată, se pot forma leziuni umede, care se pot infecta.

Dermatita seboreică

Dermatita seboreică sau mătreața poate afecta și câinii. Aceasta se manifestă sub formă de blană uleioasă și scuame grase și uscate prezente pe blană, în general plecând dinspre urechi spre burtă și membre. Scuamele pot avea un miros neplăcut și pot apărea mâncărimi în zonele afectate.

Dermatita nazală și auriculară

Uneori, pot fi afectate doar anumite zone ale corpului, precum nasul sau urechile. Acestea pot apărea din cauza paraziților, în urma contactului cu diverse materiale și factori iritanți, dacă animalul a suferit o zgârietură sau mușcătură în această regiune etc.

Cauzele dermatitei la câini

Există numeroși factori care pot determina reacții cutanate la câini. Printre aceștia, se numără:

  • Paraziții externiînțepătura de purice, râia sarcoptică, râia demodecică pot provoca reacții alergice;
  • Alimentația – anumite substanțe din hrana câinilor pot duce, la rândul lor, la apariția unor reacții alergice;
  • Alergenii prezenți în mediul înconjurător – aceștia acționează, în general, drept factori declanșatori ai dermatitei atopice;
  • Plasticul sau alte materiale din care pot fi realizate castroanele, zgărzile, hamurile etc.

Simptomele dermatitei la câini

Poți recunoaște o astfel de boală de piele la câini în urma unor simptome specifice. Dacă observi una sau mai multe dintre aceste manifestări la câinele tău, mergi imediat cu el la veterinar:

  • Aspectul general al blănii/ părului: lipsa părului, miros urât, blană mată sau cu aspect gras;
  • Leziunile cutanate: papule, pustule, eritem (zone roșii), coji și cruste, piele îngroșată sau roșie, hiperpigmentată;
  • Pruritul, adică mâncărime.

Diagnosticarea dermatitei la câini

Diagnosticul de dermatită se poate plasa în urma unui examen clinic, dar și a evaluării istoricului medical al câinelui, precum și a factorilor potențial declanșatori cu care a intrat în contact. De asemenea, ar putea fi necesare și câteva analize de laborator pentru a depista eventuale alergii. Astfel, se va stabili dacă animalul are o predispoziție către astfel de afecțiuni și se va stabili cauza manifestărilor.

Cum tratezi dermatita la câini

Cel mai bun tratament este prevenția. Dacă, totuși, câinele a dezvoltat o dermatită, tratamentul trebuie instituit în funcție de tipul dermatitei și de gradul de afectare.

Tratament

În urma consultației veterinare de specialitate, medicul va putea pune un diagnostic exact și va evalua clar manifestările. Apoi, acesta va putea recomanda oricare dintre următoarele variante de tratament:

  • Medicație antipruriginoasă;
  • Antibiotice;
  • Antifungice;
  • Imunoterapie;
  • Suplimente de vitamine pentru piele și blană;
  • Soluții și șampoane;
  • Dietă hipoalergenică etc.

Remedii naturiste

Dacă manifestările nu sunt foarte severe, medicul ar putea recomanda și câteva variante naturiste de tratament. Pentru a tampona și a dezinfecta zonele afectate, astfel contribuind la ameliorarea mâncărimilor și iritațiilor, ai putea încerca o serie de creme din plante, aloe vera sau o soluție din apă și ulei esențial de lavandă. Însă, apelează la aceste metode doar la recomandarea unui specialist.

Prevenirea dermatitei la câini

Pentru a evita astfel de manifestări neplăcute, este recomandat ca stăpânii să apeleze la câteva metode de prevenție, precum:

  • Igiena – toaletarea și șamponarea, igienizarea urechilor și lăbuțelor periodic;
  • O alimentație echilibrată și controlată;
  • Deparazitarea internă și externă regulată;
  • Controalele periodice la medicul veterinar.

Dermatita la câini poate provoca simptome cu grade variate de severitate, iar unele pot necesita tratament de urgență. Oferă-i câinelui tău o îngrijire atentă și, în cazul în care apar totuși manifestări neplăcute, vino imediat cu el la un control. Echipa noastră va administra imediat un tratament și va avea grijă ca animăluțul să se simtă în permanență confortabil!