Deparazitarea animăluțelor, fie că vorbim de câini sau pisici, este indispensabilă pentru o stare bună de sănătate. Uneori, din păcate, trecem cu vederea și nu o facem la timp, lucru ce poate avea consecințe neplăcute pentru blănosul nostru.

În primul rând, vă spunem ceva: la The Vets – 13 Septembrie 137, aveți acces permanent la dosarul medical online al patrupedului vostru, astfel încât știți exact când s-a făcut ultima deparazitare și când e momentul să o faceți pe următoarea.

În funcție de mediul de viață al animalului (de exemplu dacă stă în casă, afară, dacă se plimbă prin vecini sau dacă ia contact cu alte animale), veterinarul vă recomandă o rutină de deparazitări.

Ce este deparazitarea internă?

Îi dăm animăluțului tău comprimate sau sirop care elimină paraziții interni și previn, pentru un timp, reapariția lor. Trebuie făcută în mod regulat, atât la câini, cât și la pisici, începând cu 5-6 săptămâni. Doza se stabilește de către medic în funcție de greutatea animalului și poate fi însoțită de administrarea unui protector hepatic. Pentru orice deparazitare internă, nu trebuie ignorat rapelul – la câteva zile, îi mai dăm animăluțului o doză de medicament, pentru eliminarea larvelor. Frecvența medie recomandată pentru deparazitarea internă este de trei luni.

Paraziții interni se pot localiza nu doar în stomac, ci și în aparatul respirator, excretor sau chiar în mușchi, provocând diverse tipuri de boli – protozooze (produse de protozoare); nematodoze (boli determinate de paraziți cu corpul cilindric, răspândiți pe întreg globul și care parazitează multe specii de animale, inclusiv omul); trematodoze (boli determinate de trematode, paraziți cu corpul oval alungit și turtit) și cestodoze (boli produse de paraziți al căror corp este plat, în formă de panglică).

Ce este deparazitarea externă?

Deparazitarea externă trebuie făcută pe tot parcursul anului, cu precădere în perioadele în care apar căpușele. Frecvența depinde mai ales de durata de viață a produsului aplicat, precum și de condițiile în care trăiește animăluțul – în casă sau afară. Deparazitarea externă elimină riscul unor boli grave, care pot fi fatale, precum babesioza sau dirofilarioza.

În cazul deparazitării externe, aplicăm soluții care vin în contact cu pielea animalului sau îi punem o zgardă anti paraziți. Uneori, deparazitarea externă înseamnă și spălarea animalului cu  soluții speciale, aplicarea de pudre sau chiar de comprimate interne. Ele trebuiesc alese cu grijă, în funcție de starea de sănătate a animalului și de particularitățile lui, de exemplu dacă e gestant, are anumite dermatite sau e sensibil la anumite substanțe.

Pentru un plan corect de tratament, realizat de medici cu experiență internațională, vă așteptăm la The Vets – Calea 13 Septembrie 137!