Ԓ   We don t talk about poo, no no no  Ԓ

 

Constipația reprezintă defecația rară, incompletă sau dificilă prin pasajul unor fecale tari sau deshidratate, iar prin retenția prelungită a materiilor fecale modificate, defecația devine imposibilă. Pe lângă aceste simptome, adesea se asociază cu apariția tenesmelor, scaune cu mucus sangvinolent, din cauza tenesmelor prelungite, voma, inapetență, degradarea stării generale și hipotermie.

 În general, vorbim despre o mișcare intestinală normală la câine atunci când aceasta are loc cel puțin o dată sau de 2 ori pe zi. Orice deviație marchează o problemă. Citește în continuare pentru a afla mai multe despre constipația la câini.

Cauzele constipației la câini

Constipația la câini poate apărea din diferite cauze. Unele dintre acestea pot fi prevenite ușor prin modificări ale obiceiurilor și stilului de viață. Următorii factori sunt cei mai des implicați în apariția constipației:

Alimentația – consumul de oase, ingestia de păr, corpuri și materiale străine, fibre insuficiente sau în exces, consumul de carne crudă, schimbarea bruscă a alimentației, hidratare insuficientă.

Factori de mediu – lipsa sau restricționarea mișcării, plimbări prea scurte, schimbarea domiciliului și necunoașterea împrejurimilor, internarea sau mutarea în pensiune.

Substanțe medicamentoase – antihistaminice, opioide, sulfat de bariu, sucralfat, antiacide, suplimente de fier, diuretice, antiepileptice, anticolinergice

Defecație dureroasă – cauzată de adenită, abces sau fistulă perianală, stricturi anale, spasm anal, corpuri străine la nivel rectal, prolaps rectal.

Traumatisme – fracturi de bazin sau membre posterioare, luxație coxofemurală, plăgi mușcate in regiunea perianală.

Cauze Obstructive – fracturi consolidate cu formarea de calusuri vicioase, hipertrofia de prostată, prostatită, formațiuni tumorale, limfadenopatie regională, stricturi rectale, corpuri străine, hernie perianală, prolaps rectal, defecte congenitale 

Boli neuromusculare – paralizie, hernie de disc, boli cerebrale, traumatisme la nivelul nervilor sacrali.

Boli metabolice și endocrine – hiperparatiroidism, hipotiroidism, boala renală cronică, obezitatea.

Prezența unor paraziți intestinali

 

Simptomele constipației la câini

Constipația la câini este caracterizată de apariția următoarelor simptome:

  • Absența defecărilor sau rărirea acestora
  • Tenesmele (senzația de defecare incompletă)
  • Prezența fecalelor tari și deshidratate, uneori amestecate cu sânge
  • Vomă
  • Balonare
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Eliminarea de mucus în locul materiilor fecale
  • Dureri și umflături în zona rectală
  • Hipotermie
  • Afectarea stării generale

Diagnosticarea constipației la câini

Medicul veterinar va realiza o serie de investigații, începând cu examenul clinic prin palparea abdomenului câinelui și examinarea zonei anale. După caz, se pot realiza și investigații imagistice (radiografie, ecografie sau colonoscopie) pentru a depista eventuale obstrucții ale tractului digestiv sau fracturi care pot împiedica defecația.

 Alte investigații recomandate includ analizele de sânge, examenul urinei, dar și preluarea unor probe din materiile fecale. Acestea pot ajuta și la depistarea unor alte probleme existente și pot oferi informații cu privire la posibilele cauze ale constipației.

Tratamentul constipației la câini

Tratamentul trebuie să se adreseze cauzei declanșatoare, prin înlăturarea sau ameliorarea acesteia. Pacienții deshidratați vor necesita tratament perfuzabil și, în cazul în care defecarea devine imposibilă, tratamentul nu suportă amânare.

Administrarea de laxative

Tratamentul principal în caz de constipație la câini constă în laxative. Laxativele uleioase nu sunt recomandate, pentru că pot determina pneumonie de aspirație lipidică, din cauza lipsei gustului. Se recomandă doar administrarea unor medicamente speciale pentru animale, la recomandarea medicului veterinar, întrucât cele de uz uman sunt prea puternice pentru câini.

Supozitoare

Medicul poate recomanda și administrarea unor supozitoare, fie în completarea altor tratamente, fie drept metodă individuală de favorizare a defecării.

Clismă

Dacă alte tratamente nu oferă rezultate satisfăcătoare, clisma poate ajuta la golirea intestinelor și la eliminarea tuturor materiilor fecale.

Intervenție chirurgicală

În cazurile mai grave (de exemplu, dacă se depistează o obstrucție a tractului digestiv a câinelui), ar putea fi nevoie de o operație pentru eliberarea acetora.

Remedii naturiste pentru constipația la câini

Remediile naturiste presupun adoptarea unei diete speciale și includerea unor suplimente alimentare pe bază de fibre, care să favorizeze motilitatea digestivă. În general, acestea se recomandă în cazurile mai ușoare.

Dovleacul

Dovleacul ajută la defecare datorită conținutului său bogat de apă și de fibre. Peste hrana câinelui se poate adăuga dovleac proaspăt sau la conservă. În funcție de greutatea corporală a animalului, se adaugă o linguriță pentru câini cu greutatea până la 12 kg, 2 linguri pentru intervalul 12-25 kg și 3 linguri pentru câini cu greutatea mai mare de 25 kg.

Tărâțele de psyllium

Un alt supliment folosit este pudra pe bază de psyllium – ¼ linguriță pentru câini până în 12 kg, ½ linguriță pentru intervalul 12-25 kg și o linguriță pentru greutate mai mare de 25 kg.

Legumele

Pe lângă remediile enumerate, se mai pot introduce legume in alimentație, ca de exemplu morcovi, mazăre sau fasole verde.

Apa

Cățelul trebuie să aibă acces necondiționat la apă pe măsură ce adăugăm fibre în alimentație, întrucât se va produce o cantitate mai mare de fecale, iar un consum insuficient de apă poate genera un alt episod de constipație.

Alimente de evitat

Sunt de evitat alimentele care predispun la constipație, cum ar fi orezul. Este recomandată de asemenea înlocuirea crochetelor cu hrana umedă pentru o perioadă de câteva zile. Medicul veterinar este în măsura să recomande câinelui o dietă adecvată, special concepută pentru a trata sau preîntâmpina alte episoade.

Când este cazul să mergi la veterinar?

În cazul în care ai observat cum constipația persistă mai mult de 2 zile, este recomandat să mergi cu câinele la veterinar. Poți alege una dintre clinicile The Vets, unde animalul tău poate urma toate investigațiile necesare și poate beneficia de numeroase servicii.

Este important să îi oferi medicului cât mai multe informații referitoare la starea câinelui. Acesta va dori să știe când a fost ultima oară când câinele a defecat normal, care este culoarea și textura scaunului, dar și alte simptome prezente. De asemenea, în cazul în care există și alți potențiali factori implicați (ingerarea unor corpuri străine sau alimente necorespunzătoare, accidentări, anumite tratamente etc), este important ca medicul să fie informat.

Metode de prevenție

Menținerea igienei în zona perianală

Pe cât de neplăcut sună, toaleta zonei perianale va trebui efectuată, mai ales dacă rămân fecale prinse în blană. În cazul în care câinele are blana lungă, se recomandă tunderea părului din regiunea perianală cu ajutorul unei foarfece. Pentru ușurarea procesului, se poate înmuia părul cu apă caldă și astfel, va fi mai ușor de tuns.

Se utilizează apă cu săpun călduță pentru a curăța zona cu delicatețe, deoarece aceasta este, cel mai probabil, sensibilă în urma numeroaselor tenesme. Câinele trebuie abordat cu calm și așezat în poziția în care se simte cel mai confortabil. La final, se pot aplica unguente emoliente, calmante, pe zona anală.

Creșterea nivelului de activitate fizică

Activitatea fizică stimulează motilitatea aparatului digestiv, prevenindu-se astfel stagnarea materiilor fecale in colon.

Reducerea ingestiei de iarbă

Câinele poate consuma iarbă ocazional, dar acest lucru poate conduce la apariția constipației. Așadar, este recomandat să descurajăm acest obicei.

Planificarea unui program adecvat de plimbare

Atunci când câinele dă semne că are nevoie să iasă, este bine să ținem cont de nevoile lui. În cazul în care acesta nu va putea fi scos la plimbare, iar acesta va fi nevoit să se rețină, va crește posibilitatea de apariție a constipației.

Tunderea periodică

Pe lângă posibilitatea ca fecalele sa rămână prinse în părul zonei perianale, câinii care aparțin raselor cu blană lungă au șanse mai mari să ingereze părul prin lins, ceea ce poate conduce la constipație.

Castrarea

Pe măsura înaintării în vârstă, prostata se poate mări în volum, ceea ce poate face defecația dificilă. În afară de tulburările prostatei, mai există și alte afecțiuni, precum hernia perianală, care atrag numeroase probleme, între care și constipația.

 

Constipația la câini poate crea un real disconfort și, în cazul în care nu este tratată la timp, pot apărea și alte probleme serioase de digestie. Dacă observi că animalul tău de companie are probleme de defecație, cel mai bine este să ceri sfatul unui medic veterinar. Echipa de la The Vets îi poate oferi câinelui tău multă grijă și dragoste, ajutându-l să treacă peste orice problemă de sănătate. În cazul nedorit al unei urgențe, poți contacta și ambulanța veterinară.