Începând cu anul 2014, a intrat in vigoare un act legislativ care prevede obligativitatea microcipării câinilor, însă mulți stăpâni nu au cunoștință de el sau îl ignoră din diferite motive.
Microciparea câinilor aduce o serie de avantaje stăpânilor patrupedelor, medicilor veterinari și nu în ultimul rând prietenilor noștri patrupezi. Pentru a înțelege mai bine acest lucru, îți spunem astăzi tot ce trebuie să știi despre această procedură.
Cum arată un microcip
Microcipul nu reprezinta altceva decât un dispozitiv electronic minuscul, pe care este înregistrat un cod unic din 15 cifre, similar cu CNP-ul din cărțile de identitate. Acesta este învelit într-o capsulă din sticlă biocompatibilă, iar ca dimensiune poate avea între 2 și 15 milimetri lungime și 1,2 – 2,2 milimetri în diametru.
Nu trebuie să te temi că sticla în care este încapsulat se poate sparge după implantare, întrucât materialul este rezistent la șocuri și vibrații puternice, precum și la umiditate sau alti factori externi, de mediu.
Ce informații oferă microcipul
Acel cod de 15 cifre de care am amintit poate fi citit cu ajutorul unui dispozitiv aflat în dotarea oricărui cabinet veterinar și reprezintă primul pas către identificarea animalului. Microcipul propriu-zis nu conține alte informații în afară de codul unic, însă acesta reprezintă „cheia” cu ajutorul căruia câinele poate fi identificat în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS).
La momentul microcipării, în acest registru sunt înscrise datele de identificare ale câinelui și ale proprietarului, informații privind starea de sănătate, evenimentele și schimbările care au avut loc în viața animalului. Acestor informații le este atribuit codul unic înscris pe microcip și, astfel, un animal microcipat poate fi identificat foarte ușor.
Pentru că informațiile trebuie să fie actualizate, proprietarul are obligația să anunțe în termen de cel mult o săptămână schimbările petrecute în viața câinelui. Spre exemplu, dacă animalul a fătat, a fost vândut sau proprietarul și-a schimbat adresa, aceste informații trebuie comunicate în termenul amintit, pentru a fi operate schimbările de rigoare în RECS.
Cum se face microciparea
Microciparea este o procedură care se găsește în oferta de servicii veterinare a majorității cabinetelor sau clinicilor de profil și nu presupune niciun fel de risc pentru animal.
Microcipul este implantat sub piele în zona cervicala, cu ajutorul unui dispozitiv special, iar disconfortul resimțit de câine este similar cu cel provocat de o simplă înțepătură.
Înainte de implantare, animalul este scanat pentru ca medicul să se asigure că nu a fost microcipat anterior. Medicul va scana apoi și microcipul, iar dacă acesta este funcțional, îl va introduce în dispozitivul de implantare.
După efectuarea procedurii, microcipul este scanat din nou pentru o ultimă verificare; următoarea etapă constă în înregistrarea în RECS a datelor de identificare asociate codului unic. La final, acel cod este înscris pe un autocolant care se aplică pe carnetul de sănătate al câinelui.
Procedura trebuie efectuată doar de către un personal veterinar calificat, atât prin prisma experienței cât și a faptului că medicii veterinari sunt cei care pot avea acces și pot face modificări în RECS.
Când se face microciparea
Prevederile legale sunt foarte clare în acest sens și se referă la trei situații distincte.
Astfel, puii abia veniți pe lume trebuie microcipați la maxim 90 de zile de la momentul fătării. De asemenea, dacă sunt donați sau vânduți, e obligatoriu să fie microcipați la momentul în care își schimbă proprietarul. Același lucru este valabil și la momentul în care sunt scoși pentru prima dată la plimbare în parc sau orice spațiu public.
În cazul câinilor adulți, microciparea se face înainte de a fi vânduți, donați sau scoși pentru prima dată în locuri publice și cel mai târziu, înainte de vaccinarea antirabică.
Ultima prevedere se referă la câinii adoptați din adăposturi care trebuie să fie deja microcipați când sunt preluați de noii stăpâni.
Care sunt avantajele microcipării
Dincolo de respectarea legii, există o serie de alte motive pentru care trebuie să-ți microcipezi câinele, dacă nu ai făcut-o încă. În primul rând, microcipul te ajută să dai mai ușor de urma prietenului patruped dacă acesta s-a pierdut, a fost furat sau a dispărut pur și simplu de acasă.
Dacă acesta fost găsit sau cineva încearcă să îl vândă, sunt toate șansele să ajungă la un cabinet veterinar, unde va fi scanat și identificat. Pe baza datelor din RECS, vei fi contactat și căutările tale disperate vor lua sfârșit.
De asemenea, dacă datele despre sănătatea câinelui sunt actualizate permanent în registrul electronic, medicul veterinar va avea acces la întregul istoric medical al patrupedului, ceea ce va fi de mare ajutor pentru el, dar și pentru animal.
Un alt avantaj constă în faptul că proprietarii de câini devin mai responsabili și vor ezita să își mai abandoneze animalele, știind că pot fi ușor identificați pe baza microcipului.
Totodată, vor avea mai multă grijă de animalele lor, mai ales dacă acestea au un comportament agresiv cu străinii. Nu puține au fost cazurile în care câini scăpați pe stradă au atacat oameni sau alte animale, iar proprietarii au fost cu greu identificați pentru a fi trași la răspundere.
Altfel ar fi stat lucrurile dacă animalele erau microcipate și poate că astfel de incidente nu ar mai fi avut loc pentru că stăpânii ar fi avut mai multă grijă de câinii lor.
Dacă te întrebi care sunt costurile microcipării, află că acestea diferă de la un cabinet la altul, însă sunt mult mai mici în comparație cu amenzile prevăzute de lege.