Un ciobănesc german de 13 ani a venit la The Vets Vietatis cu o stare de rău apărută brusc. Stăpânii lui nu puteau să își explice de ce starea a progresat rapid, în nici două zile de la debutul ei, cățelul chiar nu mai putea sta în picioare. 

 

Din păcate, ceea ce îi provoca răul era o tumoră splenică, care crescuse în timp dar nu își făcuse simțită prezența până atunci. E o afecțiune frecvent întâlnită la seniori, care se remarcă prin dimensiunile foarte mari. De multe ori, aceasta crește doar ca să ne dăm seama că e ceva în neregulă cu animalul până când este foarte târziu. 

Medicii noștri din The Vets Vietatis, Dr. Vasile Botocică și Dr. Mihai Ștefan, au îndepărtat chirurgical tumora și au stabilit tratamentul pentru perioada următoare, având grijă ca recuperarea să fie cât mai ușoară pentru ciobănescul german. 

Subliniem importanța controalelor periodice, mai ales în cazul animalelor mai în vârstă. Detectarea timpurie și intervenția pot îmbunătăți prognosticul pentru câini cu tumori splenice și nu numai. Dacă avem un animăluț senior, este important să venim cu el cel puțin o dată pe an, ideal la 6 luni și, în cazuri specifice, mai des, pentru analize și alte investigații, de pildă cele imagistice. 

   

Tumora splenică este o formă de cancer care afectează splina, un organ situat în cavitatea abdominală care joacă un rol crucial în filtrarea sângelui și în răspunsul imun. Există mai multe tipuri de tumori splenice, dintre care unele pot fi benigne, cum ar fi hemangiomul, iar altele pot fi maligne, cum ar fi hemangiosarcomul.

 

Simptomele adesea nu sunt specifice, dar pot include letargie, pierderea poftei de mâncare, slăbiciune, vărsături, diaree și abdomen mărit. Uneori se poate ajunge chiar la hemoragie internă, care poate apărea dacă tumora se rupe, ducând la colaps sau șoc.

 

Diagnosticul se face de obicei prin examinări fizice, analize de sânge, imagistică abdominală (cum ar fi ecografie sau radiografii) și, în unele cazuri, biopsie.

Vă așteptăm în clinicile The Vets și în Spital pentru a verifica starea de sănătate a animăluțului tău, chiar dacă nu prezintă simptome specifice. Astfel, prevenim orice afecțiune care, netratată, se înrăutățește în timp.