Motan aproximativ 4 ani a fost adus la clinica pentru o banala interventie de orhidectomie (castrare). La palpare s-a constatat un singur testicul la nivelul pungilor scrotale si anume testiculul stang. La cazurile intalnite anterior la motanii criptorhizi (testicul care nu se regaseste in scrotum), nu am intalnit niciodata un testicul care sa sa ramana in abdomen, ci numai pe traiectul ingvinal. Din acest motiv, am verificat palpatoriu dar si ecografic prima data regiunea ingvinala. Testiculul stang fiind in scrotum, am verificat asadar regiunea ingvinala dreapta. Nici de aceasta data nu a fost nevoie de o investigatie mai ampla si anume explorarea spatiului cavitatii abdominale pentru ca in masa de tesut adipos s-a resimtit o zona de consistenta diferita de cea a grasimii, motiv pentru care s-a verificat si ecografic regiunea in care s-a suspicionat ca ar putea fi testiculul.

Ecografic se observa o zona focala hipoecogena (sageata albastra) in raport cu tesutul adipos adiacent cu ecotextura omogena si cu contur regulat, adica exact testiculul pe care il cautam

Dupa localizarea testiculului ectopic (sus situat) s-a realizat procedura pentru care a fost adus motanul, extirpandu-se prima data testiculul stang, cel din scrot iar ulterior cel ectopic, decelat palpataoriu si confirmat ecografic.

In imagine se observa diferenta de marime dintre cele doua testicule, cel din dreapta fiind testiculul normal si care coborase in scrotum iar cel din stanga testiculul ectopic. Afectiunea este una relativ rar intalnita, studiile de specialitate relatand ca ectopia testiculara se intalneste la motan intr-un procent sub 10%. Motanul nu prezinta simptome pentru aceasta anomalie insa este recomandata orhidectomia deoarece testiculul necoborat in scrot se devolta anormal sau chiar poate degenera malign.