O cățelușă Saint Bernard de 4 luni a ajuns la noi după un accident rutier, care s-a soldat cu fractură de tibie dreaptă și fractură de cap femural. După administrarea terapiei specifice s-a efectuat radiografierea pelvisului și a membrelor posterioare. În baza examenului paraclinic realizat am avut un diagnostic cert și anume, fractură oblică, diafizara în 1/3 mijlocie la nivelul tibiei drepte și fractură de cap femural stâng, cu menținerea cartilajului capului femural în cavitatea acetabulară.

Rx. Pelvis incidența ventro-dorsală, fractură tibie dreaptă și cap femural stâng

Desi fractura de tibie este fară deplasare, chiar și în această situație se impune intervenția chirurgicala pentru a menține tibia în poziție corectă și a preveni o deplasare ulterioară. Trebuie amintit faptul că este vorba de o cățelușă de numai 4 luni, așadar în perioada de creștere, ceea ce va însemna o alungire a oaselor în perioada următoare și implicit și a tibiei afectate. După ce durea vă fi abolită și animalul va face sprijin pe piciorul afectat, presiunea exercitată de greutatea corpului ar putea duce la curbarea osului fracturat. Mai mult decât atât, cățelușa are și o fractură de cap femural pe partea opusă ce necesită, de asemenea, intervenție chirurgicală iar tendința va fi mai degrabă să folosească membrul drept în perioada următoare, deci riscul deplasării celor două raze osoase este unul foarte mare. Am luat în considerare două variante, prima efectuarea unei osteosinteze centromedulare cu introducerea unei broșe chirurgicale pe canalul medular al osului și a doua fixarea unei plăcuțe chirurgicale. Am optat pentru cea de a doua variantă dat fiind faptul că broșa ar fi trebuit introdusă prin porțiunea proximală a tibiei, zona unde se află cartilaj de creștere ceea ce ar fi dus la distrugerea acestuia având repercursiuni în viitor. Osificarea cartilajului s-ar fi realizat haotic ceea ce ar fi însemnat afectarea ulterioară a genunchiului, complicându-se cu artroză.

Incizia la piele s-a realizat pe partea laterală a tibiei în vederea abordării structurii osoase afectate.

Intervenția chirurgicala a constat în fixarea unei plăcuțe cu 4 șuruburi la nivelul tibiei depte în vederea menținerii în poziție corecta a osului pentru consolidarea ulterioară a acestuia.

După dilacerarea musculaturii s-a fixat plăcuța chirurgicală cu 4 șuruburi pe fața antero-laterală a tibiei drepte. Musculatura a fost suturată în straturi cu fir resorbabil.

Rx postoperator, tibie dr incidența ventro-dorsală

Pentru fractura de cap femural stâng s-a optat pentru rezecția de cap femural prin tăierea acestuia de la nivelul colului. O eventuala osteosinteză ar fi complicat situația pentru că așa cum am amintit deja este vorba de un cățel în creștere iar osteosinteza ar fi însemnat abordarea atât a stucturii osoase cât și a cartilajului de creștere ceea ce ar fi dus cu certitudine la apariția ulterioară a coxartrozei. De altfel, pe radiografii se poate observa foarte clar cum la capetele fiecărei raze oasoase cartliajele de creștere sunt separate de structura osului printr-o linie radioopacă (neagră), în funcție de grosimea acesteia putandu-se estima și vârsta cățelului.


Incizia la piele în zona articulației coxo-femurale în vederea abordării articulației coxofemurale.

După dilacerarea și tăierea grupelor de mușchi s-a tăiat capul femural la nivelul colului femural, după care a fost extasa și porțiunea cartilaj a capului femural din cavitatea acetabulara. Cartilajul capului femural se face cu oarecare dificultate deoarece el este este prins de cavitatea acetabulara de un ligament ce poarta denumirea de ligament rond, iar aceasta manoperă trebuie efectuată cu mare atenție pentru a nu produce leziuni ale structurilor învecinate. În timp se va forma o pseudoarticulație ce va permite cățelului să se deplaseze cu o ușoară șchiopătură dar fară durere. Având în vedere că pacientul nostru a suferit două intervenții chirurgicale la ambele membre posterioare a necesitat internarea lui pentru mai multe zile în vederea recuperării precum și a tratament analgezic și cu antibiotice.