Sterilizarea pisicii reprezintă o responsabilitate pe care niciun stăpân de feline nu ar trebui să o neglijeze. Nu doar că această procedură poate preveni apariția unei sarcini nedorite, ci este vitală pentru sănătatea pisicii tale, asigurând protecție împotriva unor afecțiuni cu adevărat periculoase.
Iată tot ce ar trebui să știi despre sterilizarea la pisici: în ce constă, când ar trebui realizată, care sunt beneficiile și riscurile și ce îngrijire ar trebui să primească pisica post-operator.
Ce înseamnă mai exact sterilizarea/castrarea pisicilor?
Procesul de sterilizare la pisici presupune o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta organele reproducătoare ale animalului. Cel mai probabil ai auzit atât termenul de sterilizare, cât și de cel de castrare. Care este diferența dintre cele două?
Sterilizarea
În general, când vorbim despre sterilizare, ne referim doar la procedura care se realizează în cazul femelelor. După caz, poate fi vorba de îndepărtarea ovarelor și a uterului sau doar a ovarelor. Intervenția este puțin mai complexă, deoarece este necesară realizarea unei incizii la nivelul abdomenului și este nevoie de anestezie generală.
Castrarea
Castrarea este termenul utilizat pentru a descrie procedura de sterilizare a masculilor. Se face o distincție clară între cele două, deoarece intervenția la masculi este mult mai ușoară. Aceasta presupune doar îndepărtarea testiculelor, fără alte incizii pentru care este necesar un timp mai mare de recuperare. Însă, pentru confortul sporit al animalului, acesta va fi anesteziat.
De ce este importantă sterilizarea timpurie a pisicilor?
Sunt multe argumente în favoarea sterilizării animalelor de companie și cele mai importante sunt legate de sănătatea lor. Cel mai important risc pentru animalele nesterilizate îl reprezintă neoplaziile, adică tumorile pe care pisica le poate dezvolta, periculoase și dacă sunt benigne, dar cu potențial letal dacă sunt maligne. La femele aproximativ 50% din neoplazii sunt localizate la nivelul țesutului mamar.
Mai mult de un sfert din femelele nesterilizate pot dezvolta o formațiune mamară în timpul vieții, iar 85% dintre aceste formațiuni sunt de regulă maligne. Veterinarul va recomanda îndepărtarea chirurgicală a formațiunilor cu efectuarea unor investigații în prealabil, post–operator putând fi recomandată chimioterapia. Tumorile mamare la pisici tind să fie minim invazive la nivel local, dar se răspândesc la nivelul altor zone ale corpului. Așadar, acestea pot fi cu adevărat periculoase, motiv pentru care se recomandă să nu se neglijeze sterilizarea.
Acesta este doar unul dintre argumentele care ar trebui să te convingă să recurgi la sterilizarea pisicii cât mai devreme posibil. Iată ce beneficii trebuie menționate.
Beneficiile sterilizării pisicilor
- Reducerea riscului de apariție a neoplaziilor, cancerului mamar și a altor infecții ale aparatului reproducător. Cele mai afectate sunt în general rasele siameze, orientale dar și rasele comune, însă acest lucru nu reprezintă neapărat o regulă;
- Reducerea riscului de a contracta anumite virusuri periculoase (de exemplu FIV – virusul imunodeficienței feline);
- Comportamentul pisicii după sterilizare se va modifica. De exemplu, pot dispărea anumite obiceiuri deranjante sau periculoase (plecatul frecvent de acasă, marcarea teritoriului cu urină), iar animalele pot deveni mult mai iubitoare și blânde, cu precădere femelele.
La ce vârstă se castrează/sterilizează pisicile?
Pisica atinge maturitatea sexuală în jurul vârstei de 4-6 luni, iar medicii recomandă realizarea sterilizării înainte sau în preajma acestei perioade. Ea poate fi depistată prin schimbarea comportamentului felinelor, la femele făcându-și apariția miorlăitul persistent, iar la masculi marcarea teritoriului.
Poți cere sfatul medicului veterinar pentru a afla care este momentul oportun de a-ți steriliza sau castra pisica. Însă, acesta nu ar trebui amânat, ci ar trebui realizat cât mai curând posibil. Studiile au arătat că pisicile sterilizate înainte de vârsta de 6 luni prezintă un risc de până la 7 ori mai redus de a dezvolta cancer mamar și că, în general, sterilizarea pisicilor la orice vârstă reduce riscul apariției tumorilor mamare cu 40%-60%.
Complicații după sterilizarea pisicii
Ca orice alte intervenții care, pe lângă beneficii, aduc și unele dezavantaje, este adevărat că nici sterilizarea nu se abate de la această regulă. Este important ca stăpânii să fie conștienți de aceste potențiale probleme și să știe cum să le gestioneze. Deși procedura nu este lipsită de riscuri, beneficiile sterilizării sunt mult mai importante.
Creșterea în greutate
Animalele vor cunoaște o modificare a comportamentului, devenind astfel mai puțin dornice de activități fizice. În plus, ele vor dori să consume mai multă hrană, motiv pentru care devin predispuse la îngrășare. Toate aceste modificări de comportament după sterilizare pot conduce la afecțiuni locomotorii, endocrine, renale, hepatice. Însă, cele mai multe dintre aceste afecțiuni sunt tratabile și chiar pot fi evitate, comparativ cu procesele neoplazice mult mai periculoase, care pot pune în pericol viața pisicii.
Însă, stăpânii nu ar trebui să se îngrijoreze, deoarece există soluții la care pot apela. După sterilizare, medicul veterinar va recomanda o dietă adecvată, pe bază de hrană specială cu formulă dedicată pisicilor sterilizate. Deși pisicile sunt mult mai sedentare decât câinii, poți încerca să apelezi la diverse activități și jocuri pentru a le menține cât mai active.
Problemele urinare
În cazul motanilor, există riscul de apariție al problemelor tractului urinar. Pentru a minimiza acest risc, medicul veterinar va recomanda administrarea de hrană specială, care asigură protecție pentru sistemul urinar, cu un conținut adecvat de minerale și un pH echilibrat.
Este important să mergi la medic imediat cum observi orice fel de problemă de natură urinară. Dacă motanul urinează foarte des sau, dimpotrivă, are dificultăți de urinare, sau în cazul în care observi urină cu sânge, mergi imediat la medic pentru o investigație și pentru a afla ce este de făcut.
În ce constă îngrijirea pisicii după sterilizare/castrare?
Îngrijirea post-operatorie diferă în funcție de sexul pisicii, deoarece intervențiile sunt diferite, iar recuperarea va fi de asemenea diferită.
Îngrijirea după sterilizarea femelelor
Procesul de sterilizare la femele este mai complex și, deoarece necesită realizarea unor incizii, recuperarea va fi puțin mai lungă. După anestezie, pisica va fi puțin amețită, iar medicii pot decide să o țină sub supraveghere timp de o noapte. Dacă o vei lua acasă, este bine să fii totuși cu ochii pe ea în timpul nopții.
Medicul poate utiliza fire care se dizolvă pentru a închide incizia. În această situație, ele nu vor trebui scoase după operație. Însă, dacă firele folosite nu sunt dizolvabile, vor trebui îndepărtate după aproximativ 7-10 zile. Indiferent de tipul de fire utilizate, pisica va trebui să poarte un con pentru a nu interveni cu dinții asupra inciziei.
Timp de 3 zile, medicul îți poate recomanda administrarea unor medicamente pentru a combate inflamația și a acționa împotriva unor eventuale dureri. Acesta te va informa despre când va trebui să mergeți la controale periodice și te va sfătui ca pisica să rămână la interior până se reface complet. Dacă observi orice semn de infecție sau inflamare a inciziei, mergi imediat la un control.
Îngrijirea după castrarea masculilor
Recuperarea la motani este mult mai ușoară, deoarece intervenția este mult mai puțin complexă. În general, aceștia pot merge acasă după operație. Amețeala specifică va fi prezentă după anestezie și, pentru a evita orice riscuri, acesta ar trebui supravegheat în prima noapte.
După caz, medicul poate recomanda purtarea unui con. Medicamentele specifice vor trebui administrate doar în prima zi, iar apoi motanul va putea ieși și își va putea relua activitățile obișnuite fără probleme.
Importanța sterilizării la pisici nu va trebui neglijată sub nicio formă. Deși procedura prezintă niște mici riscuri, acestea sunt minore în comparație cu afecțiunile și problemele care pot apărea la animalele nesterilizate. De aceea, este responsabilitatea tuturor stăpânilor de a discuta cu medicul veterinar despre momentul oportun pentru sterilizare.
Clinicile The Vets și spitalul dispun de o echipă cu experiență, care este dispusă să îți răspundă oricând la întrebări și să ofere cea mai bună îngrijire pentru animalul tău de companie. În cadrul clinicilor, poți beneficia și de servicii de sterilizare și castrare și, în caz de urgență, poți contacta oricând ambulanța veterinară.