Piometrul este o afecțiune relativ cunoscută de către proprietarii de animale dar nu întotdeauna simplu de identificat. Alterarea stării cățelușei sau pisicuței cu afecțiunea în cauză poate, de multe ori, treacă neobservată, după care se instaleze brusc deprecierea stării generale.

În primul rând trebuie subliniat faptul piometrul reprezintă o infecție uterină, ca urmare a proliferării celulelor endometriale (mucoasa uterină), în urma acțiunii anumitor hormoni sexuali feminini care generează modificări la nivelul endometrului la fiecare etapă a ciclului sexual. Atâta timp cât discutăm despre o infecție, aceasta înseamnă o acumulare de secreții, de regulă purulente, care vor fi vizibile la nivelul vulvei dacă piometrul este cu cervix deschis. În caz contrar, adică atunci când cervixul este închis, secrețiile se vor acumula în cele două coarne uterine, cantitatea lor va crește, existând riscul ruperii peretelui uterin și evacuării conținutului în abdomen. Așadar există piometru cu cervix deschis, când secrețiile de la nivel vulvar atrag atenția, reprezintând un indiciu excelent pentru a suspiciona o infecție uterină.

O altă posibilitate este aceea ca cervixul fie închis și evident nu va mai permite eliminarea secrețiilor, dar în schimb se poate aprecia distensia abdominală ca urmare a stagnării secrețiilor în uter.

Dar ce este cervixul? Cervixul reprezintă comunicarea dintre vagin și uter și acționează ca un sfincter, închizându-se sau deschinzându-se în funcție de diferitele stadii hormonale. Deși în mod normal diagnosticarea unui piometru, chiar și cu cervix închis, nu ar trebui constituie o problemă, pot apărea confuzii din cauza lipsei secrețiilor de la nivelul vulvei precum și prezenței unei simptomatologii parțial comună cu a altor boli. Să analizăm cazul următor.

Cățelușa din imagine a fost tratată pentru o afecțiune gastro-intestinală deoarece prezenta vomă, era apatică și refuza hrana. În schimb, bea foarte multă apă. În ultimele 2 zile însă, nu a mai mâncat deloc, moment în care proprietarii s-au alertat și au decis o aducă la clinică. De asemenea, proprietarii au observat în ultimile două săptămâni statusul cățelușei s-a degradat de la o zi la alta, a slăbit, deși abdomenul s-a mărit și nu a mai defecat.

Cățea rasa comuna, 8 ani

În urma examenului clinic, s-a efectuat o hemoleucogramă (numărătoare a celulelor albe și roșii din sânge) examen de rutină care în funcție de numărul globulelor albe și roșii evaluam dacă și/sau care este umatoarea investigație pentru elucidarea diagnosticului. Pentru numărul de celule albe (leucocite) a fost găsit mai mare decât normal, corelat și cu simptomele cățelușei ne-am îndreptat deja atenția spre un posibil diagnostic de piometru cu cervix închis. Așadar a fost efectuat un examen ecografic care a confirmat suspiciunea, fiind vizibile cantități mari de secreții în uter.

Acumulare de secreții pe unul din coarnele uterine

Având în vedere degradarea cățelușei, acumularea foarte mare de secreții la nivelul ambelor coarne uterine, existenței pericolulului cedării uterului și împrăștierii secrețiilor în întregul abdomen, ceea ce ar fi dus la reacții peritoneale și evident complicarea peste măsură a situației, am decis restabilim cățelușa prin tratamente perfuzabile și de susținere, efectuam un examen biochimic pentru a evalua funcționalitatea organelor (foarte important pentru alegerea și dozarea sedativelor și anestezicelor) după care intervenția chirurgicală. Uterul cu tot cu secreții a fost cântărit după operație, fiind de 2.4 kg ceea ce este enorm pentru o cățelușă de numai 12 kg.

Corn uterin exteriorizat în vederea ligaturarii și îndepărtării

Când observăm starea generala a animalului se degradează, foarte important este încercăm identificăm care este cauza care ar putea determina această modificare. Apatia, setea excesivă precum și urinarea frecventă, lipsa poftei de mâncare până la abolire, eventuale secreții la nivelul vulvei și linsul excesiv al femelei în zona vulvară sau în lipsa acestor secreții așa cum am văzut și mai devreme distensia abdominală sunt semne evidente ale unei infecții uterine.

Toate acestea trebuie corelate și cu o eventuală terapie hormonală în vederea suprimării estrului (căldurilor), cu perioadele de ciclu dacă acestea au fost regulate în decursul anilor, daca sângerarea s-a menținut aproximativ același număr de zile sau daca au apărut modificări comportamentale cum ar fi de pilda lactația falsa, acesta fiind un alt subiect extrem de interesant de dezbătut pe care însă îl vom aborda într-o intervenție ulterioară.