Peritonita infecțioasă felină (PIF) este o boală virală gravă care afectează pisicile. Aceasta este asociată cu inflamații severe ale diferitelor organe și țesuturi ale corpului, inclusiv peritoneul – membrana care învelește pereții interni ai abdomenului și organele abdominale. Boala este întâlnită relativ frecvent, în special la pisicile tinere sau la cele care trăiesc în medii aglomerate, precum adăposturile sau crescătoriile.

Un aspect de temut al PIF este natura sa letală. În ciuda eforturilor de tratament, prognosticul pentru pisicile bolnave rămâne sumbru. Rata de mortalitate este foarte ridicată, în funcție de forma bolii și de starea generală de sănătate. Din păcate, odată cu evoluția afecțiunii, majoritatea pisicilor nu supraviețuiesc mai mult de câteva luni de la diagnostic. În acest context, este vitală conștientizarea asupra PIF și înțelegerea faptului că, în ciuda incidenței sale relativ mari și a ratei de mortalitate înspăimântătoare, există măsuri care pot fi luate pentru a preveni răspândirea virusului și a proteja pisicile de această boală devastatoare.

Care sunt simptomele PIF?

Peritonita infecțioasă felină poate lua două forme, uscată și umedă, iar simptomele pot varia în funcție de aceasta, dar și de organul afectat (rinichi, ficat, pancreas etc). Boala nu are tocmai niște manifestări clare, așa că poate fi mai dificil de depistat la început sau se poate confunda ușor cu alte afecțiuni. În primă fază, vor apărea câteva semnale că animalul nu se simte bine, precum letargie, apetit scăzut sau apariția febrei.

Fiecare formă a FIP prezintă niște simptome diferite. Forma uscată este asociată cu probleme neurologice, făcându-și apariția convulsii sau probleme de coordonare și echilibru. Putem vorbi și despre o afectare a zonei ochilor, manifestată prin inflamație, probleme de vedere sau leziuni oculare și cutanate.

Peritonita infecțioasă felină umedă se manifestă prin acumularea de lichid în cavitatea abdominală sau în cea toracică. Așadar, poate fi vorba despre o afectare a funcției digestive sau respiratorii, așa că simptomele includ abdomen umflat, dificultăți de respirație, letargie și pierdere a apetitului.

Este important de menționat că simptomele pot varia de la o pisică la alta, iar unele pot prezenta manifestări specifice ambelor forme ale bolii. Deși acestea pot ajuta la stabilirea unui diagnostic, acest lucru poate fi dificil, așa că vor fi necesare și alte investigații medicale. În acest sens, dacă observi simptome care te îngrijorează la pisica ta, este esențial să o duci la o consultație veterinară.

Cauzele peritonitei infecțioase feline

Peritonita infecțioasă felină (PIF) este o boală virală, așa că aceasta este cauzată principală de un coronavirus felin. Acesta afectează doar pisicile, așa că nu poate fi transmis către om sau către alte animale. Virusul este prezent în general în sistemul digestiv al pisicii, de aceea se transmite prin contact direct cu fecalele infectate, așa că infecția poate avea loc atunci când mai multe pisici folosesc aceeași litieră. Uneori, este posibil ca transmiterea să aibă loc și pe cale aeriană.

Infecția cu acest coronavirus este destul de răspândită, dar nu reprezintă întotdeauna un pericol. De fapt, un procent destul de mic de pisici ajung să fie afectate de virusul care evoluează în forma mai gravă ce cauzează PIF. Pisicile tinere sau cele cu un sistem imunitar slăbit sunt mai susceptibile la a fi afectate.

Diagnostic

Simptomele PIF pot fi similare cu cele ale altor boli, ceea ce vine cu extrem de multe provocări atunci când vine vorba de stabilirea diagnosticului. Având în vedere ca rata de mortalitate a afecțiunii este atât de ridicată, diagnosticul poate veni de multe ori post-mortem, în urma necropsiei. Medicul veterinar va aborda mai multe modalități de a identifica în mod corect cauza simptomelor.

Pentru început, va avea loc un examen fizic, în cadrul căruia se vor identifica simptome specifice, care pot indica prezența PIF. Poate fi de ajutor și identificarea unor potențiali factori de risc, precum vârsta pisicii sau prezența unor boli cronice sau al unui sistem imunitar mai slăbit.

Analizele de sânge pot oferi un indiciu în privința prezenței peritonitei infecțioase feline, dar nici acestea nu sunt definitive. În cazul unei infecții, există de obicei o scădere a nivelului de limfocite și o creștere a numărului de neutrofile, a nivelului de bilirubină și al enzimelor hepatice. O variantă este și cea a testului PCR, care poate indica prezența virusului, dar nu și tulpina care provoacă infecția. Însă, probabil cea mai sigură metodă este aceea de preluare a unor biopsii din organele afectate, de exemplu probe de lichid din abdomen.

Tratamentul recomandat

Până recent, peritonita infecțioasă felină era considerată o boală incurabilă, având o rată de mortalitate de 100%. Cu toate acestea, au început să apară mai multe tipuri de medicamente care ar putea da rezultate pozitive. În ciuda acestor eforturi, PIF rămâne o boală extrem de gravă, care este dificil de tratat. În funcție de severitatea simptomelor și de alte detalii legate de starea generală de sănătate a pisicii, medicul poate crea o schemă personalizată de tratament.

Cum poți preveni peritonita infecțioasă felină?

Prevenirea peritonitei infecțioase feline reprezintă un subiect de discuție complex, dat fiind faptul că, momentan, nu există pe piața din România un vaccin împotriva coronavirusului felin. Cu toate acestea, există anumite măsuri pe care proprietarii de pisici le pot lua pentru a reduce riscul de infectare a animalelor de companie.

Se recomandă evitarea contactului cu pisici infectate și a locurilor unde se află multe feline, deoarece riscul de infecție este mult mai mare, transmisia având loc foarte ușor prin fecale. Igiena corespunzătoare joacă, de asemenea, un rol crucial în prevenirea PIF. Aceasta include curățarea regulată a litierelor, pentru a elimina fecalele care ar putea fi infectate, și dezinfectarea suprafețelor cu care pisica vine în contact.

Peritonita infecțioasă felină este o boală gravă și complexă, care poate afecta orice pisică, dar riscul este mai crescut pentru cele tinere sau cu sistemul imunitar compromis. Este important ca stăpânii de pisici să fie conștienți de acest pericol și să poată recunoaște potențialele simptome, astfel încât să acționeze la timp. Vino în clinicile The Vets cu pisicuța ta și vom încerca să îi oferim cea mai bună îngrijire!