Cățelușa sau pisicuța ta urmează să facă puișori. Felicitări! Pentru a te asigura că atât ea, cât și micuții, sunt sănătoși, îți recomandăm să faci o ecografie abdominală în gestație sau, dacă medicul recomandă, mai multe. În primul rând, este o metodă sigură de diagnosticare a gestației. Uneori doar ni se pare că pisica sau cățelușa noastră e gestantă și avem nevoie de o confirmare fermă.

 

De ce să faci o ecografie abdominală în gestație? Iată câteva motive:

 

  • Vei afla sigur câți pui va face și la ce să te aștepți.
  • Este o metodă de apreciere destul de exactă a momentului fătării sau a vârstei gestației, adică vei știi când micuții vor veni pe lume. Poți pregăti astfel terenul pentru îngrijirea puilor nou-născuti și a femelei în perioada imediat după fătare; precum și a unui spațiu adecvat pentru momentul mult așteptat.
  • Poți evita administrarea anumitor medicamente sau produse antiparazitare care pot dăuna dezvoltării fetale sau poți afla, dacă gestația e depistată din timp, dacă e nevoie de suplimente pentru dezvoltarea sănătoasă a fetușilor.
  • Depistarea resorbției fetale (până în ziua 35 de gestație) sau a avortului (după ziua 35 de gestatie)
  • În ultima parte a gestației, este importantă aprecierea circulației fetale normale
  • Prin ecografie, se pot depista distociile și stresul fetal, dar și anomalii precum hidrocefalie, efuzie pleurala, hidropsie fetală sau anazarca, precum și complicații cum ar fi torsiunea uterină
  • După fătare, pentru monitorizarea involuției uterine normale sau a remanenței învelitorilor fetale sau a fetușilor morți

Sunt câteva anomalii însă care nu pot fi depistate în cadrul unui examen ecografic, cum ar fi subdezvoltarea fetală în raport cu vârsta gestației, lipsa implantării embrionare sau localizarea anormală a embrionului la nivelul uterului. De asemenea, nu se poate determina sexul fetușilor și nu se pot efectua teste genetice prin prelevare de lichid amniotic.

Când și de ce trebuie stabilită vârsta gestației prin examen ecografic:

Ziua fătării trebuie determinată cât mai exact, deoarece astfel poți alerta veterinarul în cazul în care durata gestației se prelungește anormal de mult sau dacă femela intră în travaliu prematur; în cazul în care gestația se prelungește prea mult, placenta nu mai poate asigura fetușilor un aport nutritiv și de oxigen adecvat, datorită scăderii capacității uterine.

În cazul operațiilor de cezariană programate (indicate la anumite rase de câini sau în anumite situații) este important ca fetușii să fie dezvoltați la termen în momentul intervenției (lucru verificabil ecografic); în cazul în care aceștia se nasc înainte de termen, pot dezvolta complicații de tipul problemelor respiratorii, hepatice sau renale.

Când trebuie făcută ecografia în timpul gestației:

– la 30 zile după montă (sau după ultima montă în cazul în care au avut loc mai multe monte succesive);

– în preajma celei de-a 60-a zi de gestație pentru monitorizarea evoluției/dezvoltării fetale, pentru aprecierea riscurilor legate de fătare, pentru depistarea suferinței fetale și pentru pregătirea operației de cezariană atunci când aceasta se impune (mai ales în cazul raselor de câini predispuse la distocii sau alte complicatii ce pot apărea în timpul fătării: rase brahicefalice, rase de talie mare, femele aflate la prima fatare);

– în timpul travaliului, dacă apar complicații;

– a doua zi după fatare pentru a verifica remanența în uter a vreunui fetus mort sau a învelitorilor fetale;

– la 21-28 zile după fătare, pentru monitorizarea involuției uterine normale.

 

Suntem alături de tine și de animăluțul tău care urmează să nască. Te așteptăm pe Calea 13 Septembrie numărul 137 la The Vets, cea mai modernă și prietenoasă clinică veterinară, cu medici care au experiență internațională.