Te-ai întrebat vreodată de ce tremură câinii? Este posibil să fi observat ocazional un astfel de comportament sau chiar să observi că animalul are de-a face frecvent cu aceste manifestări. Uneori, pot fi implicate motive complet inofensive, însă alteori tremuratul este semnul unei probleme. Descoperă care sunt cauzele posibile ale acestui fenomen și când ar trebui să te îngrijorezi și să ceri sfatul unui medic veterinar. Echipa de specialiști de la The Vets îți poate spune de ce tremură câinii și îți poate oferi mai multe informații despre îngrijirea și, după caz, tratamentul pe care să îl abordezi.

Cauze comportamentale ale tremuratului la câini

În caz că te întrebai de ce tremură câinii și dacă un astfel de simptom marchează ceva grav, poți să stai puțin mai liniștit, deoarece nu întotdeauna este vorba despre posibile boli. Tremuratul apare des atunci când câinii sunt supuși la stres și care se confruntă cu stări de anxietate. Aceștia încep să tremure dacă se sperie de zgomote puternice (de exemplu focurile de artificii sau tunetele), dacă se întâlnesc cu un alt animal, dacă își petrec mult timp în lipsa stăpânului, dar și dacă trec prin anumite schimbări, de exemplu schimbarea locuinței sau orice modificare a rutinei.

Tremuratul nu are însă întotdeauna conotație negativă. Acesta poate fi și un mod prin care cățelușii își arată entuziasmul când își revăd stăpânul, când se joacă sau dacă doresc să primească o gustare. Așa este, o astfel de manifestare poate fi folosită și ca un mic șantaj emoțional, animalele încercând cu disperare să fie recompensate.

Probabil ai observat tremuratul și în timpul somnului, lucru care poate ți s-a părut puțin ciudat sau chiar înfricoșător. Deși mișcările câinelui în timp ce doarme ne pot lua prin surprindere, ele sunt perfect normale. Înseamnă că animalul visează.

Unii stăpâni sunt de părere că animalele lor tremură și după o baie sau atunci când blana lor este udă. Această mișcare constantă este mai degrabă una de scuturare a blănii, însă poate fi percepută drept un tremor. Ea are rolul de a ajuta în procesul de uscare a blănii.

Cauze medicale ale tremuratului la câini

Din păcate, răspunsul la întrebarea “De ce tremură câinii?” nu este întotdeauna unul pozitiv. Acesta poate fi și un semnal de alarmă pentru anumite probleme de sănătate. În primul rând, tremuratul este o reacție normală la frig, câinii tremurând pentru a se încălzi. Este foarte important ca animalul să nu fie expus în mod prelungit la temperaturi foarte scăzute, deoarece există riscul de a dezvolta hipotermie.

O altă cauză frecventă a tremuratului este prezența afecțiunilor neurologice. Afectarea sistemului nervos poate duce la apariția tremorului, în diferite grade de severitate. Anumite rase de câini pot fi afectate de o stare generalizată de tremor, însă manifestarea poate fi și un simptom al unor afecțiuni mai grave, precum epilepsie. Tremuratul la câini apare și în anumite probleme metabolice, de exemplu în momentul în care nivelul de calciu, potasiu sau zahăr din sânge scade brusc.

Alte afecțiuni asociate cu asemenea simptome includ, desigur, problemele musculare și articulare, tremurăturile fiind prezente cu precădere în membrele afectate, dar și bolile renale. De exemplu, insuficiența renală cronică include și tremuratul pe lista de simptome. Dacă animalul resimte durere din diferite cauze, disconfortul poate fi însoțit și de tremor.

Lista cauzelor medicale ale tremuratului la câini poate continua, însă un fenomen anume nu va trebui ignorat sub nicio formă. Tremuratul apare și în urma unor intoxicații. Dacă animalul a intrat în contact cu anumite substanțe toxice, ca de exemplu ciocolata, primul simptom care va apărea va fi tremuratul. De aceea, stăpânii trebuie să fie extraordinar de atenți și își să supravegheze câinele în permanență.

Când să consulți un medic veterinar

Pentru a evita orice neplăceri, este important să fii atent la starea câinelui tău, pentru a observa orice fel de schimbare. Dacă observi că tremorul este persistent și starea câinelui se înrăutățește, devine letargic sau agitat sau apar stări de vomă, mergi imediat la medic. În cazul în care acesta a consumat posibile substanțe toxice, atunci este vorba despre o urgență medicală și nu ar trebui să amâni vizita la veterinar.

Tratamentul și îngrijirea recomandate

Pentru ca medicul să poată oferi recomandările potrivite, va trebui să identifice în mod corect cauza tremuratului. În urma unei examinări, acesta poate depista prezența unor eventuale afecțiuni. Pe lângă examenul clinic, ar putea fi necesare și o serie de analize de sânge sau investigații imagistice. Apoi, va putea recomanda un tratament care să adreseze problema medicală specifică.

Dacă se suspectează o cauză comportamentală, va fi nevoie să se creeze un mediu cât mai confortabil și liniștit pentru câine, pentru ca acesta să se simtă în siguranță. După o discuție cu stăpânul despre momentele în care apare tremuratul, veterinarul poate recomanda o serie de tehnici de relaxare pentru animal, reducerea stimulilor stresanți sau diverse metode pentru a gestiona anxietatea de separare. Desigur, și spațiul în care câinele își petrece majoritatea timpului va trebui să fie cât mai plăcut și sigur.

Prevenirea tremuratului la câini

Deși nu toate tipurile de tremurat la câini marchează o problemă gravă, prevenirea acestora este esențială pentru ca animalul să aibă o viață cât mai confortabilă. În primul rând, va trebui să nu neglijezi vizitele regulate la veterinar și vaccinarea periodică, pentru a preveni sau a depista din timp anumite boli. Oferă-i acestuia o dietă echilibrată, bogată în nutrienți. Alege doar hrană de calitate, care să conțină cât mai multe vitamine și minerale.

Ține cont și de confortul psihic al animalului. Deși uneori poate fi dificil să eviți expunerea la anumiți factori de stres, poți face tot posibilul să îi creezi un mediu în care să se simtă cât mai bine. De obicei, câinilor nu le place să își petreacă mult timp singuri, așa că încearcă să fii alături de el cât mai mult timp. Dacă apar probleme atunci când nu este în prezența ta, apelează la un specialist care să îl ajute să facă față mai ușor.

Așadar, de ce tremură câinii? Uneori poate fi de bucurie, alteori poate fi vorba de probleme cu adevărat serioase. Nu uita să mergi la medic oricând fenomenul persistă și când observi că starea animalului se degradează. Te așteptăm în clinicile The Vets cu cele mai bune sfaturi și tratamente și cu multă dragoste pentru cățelușul tău!