Uneori, poți observa cum câinele tău se scarpină în mod insistent, comportament care poate provoca și apariția unor iritații și leziuni. Există mai multe cauze care pot provoca mâncărimi, moment în care câinele va începe să se scarpine. Este important să identifici corect cauza, pentru a putea lua măsurile necesare și a elimina disconfortul micuțului tău prieten. Vino cu câinele tău în spital sau în clinicile The Vets și descoperă de ce se scarpină!

Paraziții externi

În multe cazuri, atunci când câinele se scarpină, este infectat cu paraziți externi. Dacă animalul își petrece timp în aer liber sau intră în contact cu alt animal infectat, există riscul să aibă de-a face cu paraziți precum purici, căpușe, păduchi sau acarieni. Aceștia se ascund pe pielea și în blana câinelui și se hrănesc cu sânge sau limfă. Din cauza acestor mușcături, câinii încep să aibă de-a face cu mâncărimi și se scarpină. Pe lângă disconfortul provocat, unii dintre acești paraziți pot transmite și boli cu adevărat grave. 

Alergiile

Alergiile sunt o altă cauză comună a mâncărimilor și scărpinatului la câini. Există mai multe tipuri de alergeni ce pot determina reacții alergice. În primul rând, putem discuta despre alergiile alimentare. După consumul repetat al unui anumit tip de hrană, câinele poate începe să dezvolte reacții la anumite proteine din aceasta. Printre alergenii alimentari putem menționa carnea de pui, de vită, de pește, soia, ouăle, lactatele sau anumite proteine din grâu.

Câinele poate dezvolta alergii și la numeroși factori de mediu, precum polenul, praful sau mucegaiul, precum și la o serie de factori iritanți. În cazul acestora din urmă, vorbim despre alergie de contact, deoarece apare atunci când câinele intră în contact cu materiale dure, anumite plante etc. Nu în ultimul rând și puricii pot provoca alergii. Pe lângă disconfortul resimțit în urma mușcăturii, câinii pot dezvolta și alergii la saliva de purice.

Infecțiile

O serie de agenți patogeni pot determina apariția infecțiilor cutanate, asociate cu mâncărimi. Infecțiile pot fi de natură fungică, bacteriană sau virală, însă pot fi determinate și de unele afecțiuni.

Pielea uscată

La fel ca oamenii, și câinii se pot confrunta cu pielea uscată. Expunerea la temperaturi foarte scăzute, lipsa umidității, o dietă săracă în nutrienți sau chiar și alergiile pot determina uscarea pielii. Dacă uscăciunea este severă, apar iritațiile și mâncărimea, care pot cauza scărpinatul excesiv.

Durerea

De ce se scarpină câinii? Aparent răspunsul poate fi mai complex decât te-ai aștepta. Uneori, scărpinatul poate fi și un răspuns la durere. Atunci când câinii au de-a face cu dureri, o primă reacție pentru a calma disconfortul ar putea fi linsul zonei dureroase sau scărpinatul. De exemplu, câinii care suferă de otită pot fi observați frecvent cum se scarpină la urechi.

Plictiseala sau anxietatea

Câinii care se confruntă cu un nivel ridicat de stres, în special câinii care își petrec mult timp singuri sau care suferă de anxietate de separare, pot avea un astfel de comportament. Aceștia ajung să se scarpine și să se lingă excesiv, caz în care se formează deseori leziuni la nivelul pielii. De aceea, pot apărea complicații și este important ca stăpânul să intervină la timp.

Ce tratament poți aborda?

Scărpinatul apare din cauza mâncărimilor, a durerii sau pe fond psihologic, iar fiecare dintre aceste probleme necesită să fie adresate. Astfel, se poate evita apariția complicațiilor. În primul rând, va trebui să afli de ce se scarpină câinele și să intervii direct asupra cauzei. Vino cu animalul la veterinar pentru ca acesta să fie examinat și să se poată identifica în mod corect cauza scărpinatului. O simplă examinare fizică ar putea fi suficientă, dar medicul ar putea recomanda si o serie de analize de laborator.

În funcție de cauză, se pot recomanda următoarele tratamente sau sfaturi de îngrijire:

  • Dacă animalul are paraziți externi, vor trebui utilizate o serie de soluții și șampoane antiparazitare. Pentru a evita acest fenomen, este foarte important să se realizeze periodic deparazitarea internă și externă;
  • Ar trebui limitată expunerea la alergeni și modificarea dietei câinelui, în funcție de alergiile depistate. Acesta ar trebui să consume doar hrană de calitate;
  • Se pot administra medicamente care să calmeze mâncărimea, dar și tratamente împotriva agenților bacterieni, virali, fungici dacă este cazul;
  • Pentru a face față mai ușor temperaturilor extreme sau lipsei de umezeală, poți instala un dispozitiv special de umidificare în locurile unde câinele își petrece mult timp;
  • Petrece mai mult timp cu prietenul tău blănos. Dacă există momente în care trebuie lăsat singur, discută cu medicul despre cum îl poți ajuta pe acesta să facă față mai ușor anxietății de separare.

Așadar, de ce se scarpină câinii? Cauzele sunt multiple și este foarte important ca ele să fie identificate în mod corect. Dacă observi că animăluțul tău este agitat, se scarpină des și au început să îi apară leziuni pe piele, adu-l în clinicile noastre și vom investiga potențialele cauze. Echipa The Vets este compusă din iubitori de animale care îi vor oferi multă atenție patrupedului tău și care vor avea mare grijă de sănătatea sa.